Up 2 Date

Nederland op vijfde plek van de gelukkigste landen ter wereld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland op vijfde plek van de gelukkigste landen ter wereld

In Nederland zijn we best gelukkig. Althans, als we het World Happiness Report 2023 moeten geloven. Nederland staat in het rapport namelijk op de vijfde plaats van de gelukkigste landen op aarde. De grote winnaar is voor de zesde keer op rij Finland.

Word Happiness Report

Het World Happiness Report wordt elk jaar samengesteld door een groep wetenschappers uit de Verenigde Staten aan de hand van enquêtes die zijn afgenomen door het Gallup Institute. In deze enquête wordt wereldburgers gevraagd hoe zij zich in de afgelopen drie jaar hebben gevoeld. Waren ze gelukkig, hebben ze sociale steun bij elkaar gehad en hoe gaat het met hun fysieke, maar ook mentale gezondheid?

Deze gegevens worden door de wetenschappers nog aangevuld met informatie over het land zelf. Zo wordt er gekeken naar de economie van het land, het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking en de corruptie binnen de regering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Invloed coronapandemie

De onderzoekers stellen dat het door mensen gevoelde geluk 'opmerkelijk veerkrachtig' is gebleken tijdens de coronapandemie. De wereldwijde gemiddelden zijn in de laatste drie onderzochte jaren namelijk net zo hoog als de gemiddelden in de periode voor de pandemie.

Mensen zijn volgens de onderzoekers zelfs veel vaker geneigd om bijvoorbeeld vreemden te helpen of vrijwilligerswerk te doen dan vóór de pandemie. Het gaat om een stijging van 25 procent. "Dit is krachtig bewijs dat mensen anderen helpen als zij in nood zijn. Zo worden de geholpen mensen gelukkiger en creëren de mensen een beter leven voor zichzelf", schrijven de onderzoekers.

Top 20 van gelukkigste landen:

  1. Finland
  2. Denemarken
  3. IJsland
  4. Israël
  5. NEDERLAND
  6. Zweden
  7. Noorwegen
  8. Zwitserland
  9. Luxemburg
  10. Nieuw-Zeeland
  11. Oostenrijk
  12. Australië
  13. Canada
  14. Ierland
  15. Verenigde Staten
  16. Duitsland
  17. België
  18. Tsjechië
  19. Verenigd Koninkrijk
  20. Litouwen

Scandinavische landen

Vooral Scandinavische landen scoren goed in de lijst met de gelukkigste landen ter wereld. Het land met de gelukkigste bevolking is voor het zesde jaar op rij Finland. Op de tweede plek staat Denemarken en op nummer drie IJsland. Nederland blijft met een vijfde plek niet ver achter.

Top 20 van ongelukkigste landen:

  1. Afghanistan
  2. Libanon
  3. Sierra Leone
  4. Zimbabwe
  5. Congo
  6. Botswana
  7. Malawi
  8. Comoren
  9. Tanzania
  10. Zambia
  11. Madagascar
  12. India
  13. Liberia
  14. Ethiopië
  15. Jordanië
  16. Togo
  17. Egypte
  18. Mali
  19. Gambia
  20. Bangladesh

Oorlog

In de lijst met de meest ongelukkige landen staan het door oorlog verscheurde Afghanistan en Libanon bovenaan. Bijna alle daarop volgende landen hebben ook te maken met oorlog of conflict. Een kleine kanttekening bij deze lijst: de meeste data zijn verzameld voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie