Naar homepage
Up 2 Date

Akwasi pakt laptops af van journalist na vragen over Dam-speech

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Akwasi pakt laptops af van journalist na vragen over Dam-speech

Akwasi is eind december boos weggelopen tijdens een interview met het Radio 1-programma Dit is de Dag. Volgens de redactie van het programma pakte Akwasi ook laptops van de interviewer af en wilde hij het materiaal verwijderd zien.

Vragen over speech

In het radioprogramma werd teruggeblikt op het afgelopen jaar. Akwasi werd volgens de zender uitgenodigd om te praten over het Black Lives Matter-protest op de Dam, waarbij hij een toespraak hield. Hij ging akkoord, op voorwaarde dat er niet te lang over zijn veelbesproken uitspraken zou worden gesproken, die hij deed tijdens zijn speech. Na enkele vragen over de speech zou Akwasi de interviewer hebben gevraagd of 'dit de kant is die hij op wil gaan'." Hij zou ook hebben geëist dat de opnames verwijderd zouden worden. De redactie van het programma schrijft dat Akwasi vervolgens met de laptops wegliep waardoor de opname stopte.

Interview toch uitgezonden

Kort daarna is er gebeld om het probleem op te lossen. Beide partijen gingen akkoord om te stoppen over de Dam en het gesprek af te maken. Daar zou Akwasi opnieuw hebben geëist de gesprekken te verwijderen, waarna dat ook gebeurde. Er was echter nog een backup, en het interview werd na lang twijfelen alsnog uitgezonden. "Er zitten veel kanten aan deze zaak waardoor we niet over één nacht ijs zijn gegaan", zegt eindredacteur Jan Pieter Kosz. "Maar het feit dat een publiek figuur onze journalisten onder druk heeft gezet door spullen mee te nemen en vervolgens te dwingen om materiaal te verwijderen, is voor ons de kernreden geweest om toch uit te zenden." Volgens de zender is geprobeerd contact te leggen met Akwasi om het interview af te maken, maar daar zag hij vanaf. Wel zou hij zijn excuses hebben aangeboden.

Akwasi heeft nog niet op dit verhaal gereageerd, maar stuurde wel een tweet de wereld in:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie