Up 2 Date

Amerikaanse man zat 18 jaar onterecht vast door gebruik verkeerde foto

foto: Brooklyn District Attorney’s Office
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse man zat 18 jaar onterecht vast door gebruik verkeerde foto

Een 35-jarige Amerikaan is vrijgelaten nadat hij 18 jaar onterecht heeft vastgezeten. Sheldon Thomas werd veroordeeld voor een fatale schietpartij, doordat justitie met opzet een foto gebruikte van een andere persoon die toevallig dezelfde naam had. Dat schrijft The New York Times.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het proces

In 2005 werd Thomas veroordeeld voor een fatale schietpartij in New York, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Tijdens het proces werd een foto gebruikt (links), waarvan justitie zou hebben geweten dat het niet Thomas was. Op basis van die foto wees een belangrijke getuige Thomas aan als verdachte toen hij aan de hand van zes foto's de verdachte van de schietpartij moest aanwijzen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onschuldig

Thomas heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, maar de getuigenverklaring bleef 18 jaar overeind staan, ondanks herhaaldelijke pogingen om de straf aan te vechten. Deze week werd volgens de officier van justitie echter vastgesteld dat Thomas opzettelijk verkeerd is geïdentificeerd door politieagenten. De foto is aan 32 rechtenstudenten getoond en 27 van hen zagen direct dat het niet Thomas was die op de foto stond.

"Deze zaak is al sinds het begin omringd door fouten en gebrek aan bewijs", zegt de officier van justitie. "Het was gewoon oneerlijk." De echte moordenaar van de schietpartij blijft onbekend. Thomas zei "sprakeloos" te zijn door zijn vrijlating.

Ster advertentie
Ster advertentie