Up 2 Date

Experts willen scholen twee weken dicht om virus onder controle te krijgen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Experts willen scholen twee weken dicht om virus onder controle te krijgen

Alle scholen moeten twee weken dichtgaan om verdere besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. Dat vertelt Ginny Mooy van het Red Team bij BNR Nieuwsradio. Red Team is een onafhankelijke groep wetenschappers die advies geeft over corona. Zij vinden dat vanwege het toenemende aantal besmettingen op scholen, leerlingen twee weken lang thuis moeten blijven.

Controle kwijtraken

Niet alleen het toenemende aantal besmettingen baart het Red Team zorgen, ook het percentage positieve testen is volgens de experts zorgwekkend. Een tiende van de geteste jongeren tussen de 12 en 18 jaar is positief getest. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent dat dat binnen deze groep de controle op het virus kwijt is. Omdat kinderen bijna niet worden getest, kan het dus zijn dat veel meer kinderen het virus onder de leden hebben dan gedacht wordt.

Onverantwoord

Mooy vindt dat het doorgaan van onderwijs niet boven de veiligheid van mensen moet komen. "Bij deze mate van verspreiding is deze vorm van onderwijs simpelweg onverantwoord. Omdat je op dit moment niet weet wat zich op die scholen afspeelt en hoeveel besmettingen er zijn, zeggen we dat je beter de scholen veertien dagen dicht kunt doen. Dan gaat het tenminste omlaag en kun je daarna veilig open."

Te weinig kennis

Volgens Red Team-lid Bert Slachter is er nu simpelweg te weinig kennis om kinderen zonder restricties naar school te laten gaan. "Op scholen zitten veel mensen in gesloten ruimtes dicht op elkaar. Op basis van wat we nu weten over het virus, is het logisch om te vermoeden dat mensen daar besmet kunnen raken", vertelt hij in de podcast Het land van Wierd Duk. "Een groot deel van de jongeren is bijvoorbeeld asymptomatisch. Die voelen weinig, maar kunnen het virus wel doorgeven. Dat kan voor problemen zorgen.”

Open blijven

Ondanks het advies van Red Team lijkt het erop dat de scholen de komende tijd gewoon open blijven. Minister Arie Slob van Onderwijs liet deze week in een interview met De Telegraaf weten dat hij geen voorstander is van een scholensluiting en extra regels in het klaslokaal. Dit zei hij naar aanleiding van een peiling van Leraren in Actie, waaruit duidelijk werd dat ruim driekwart van de leraren vindt dat het kabinet meer moet doen om coronabesmettingen op school te voorkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie