Up 2 Date

Aantal gevaccineerden dat in ziekenhuis belandt sinds juli toegenomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal gevaccineerden dat in ziekenhuis belandt sinds juli toegenomen

Het aantal gevaccineerden dat in het ziekenhuis belandt na een coronabesmetting is sinds juli geleidelijk toegenomen. Waar in juli nog maar 17 procent van de gevaccineerden werd opgenomen in het ziekenhuis is het percentage in oktober opgelopten tot 44 procent.

Meer ouderen besmet

Volgens het RIVM is de kans zeventien keer kleiner dat een persoon die volledig gevaccineerd is in het ziekenhuis wordt opgenomen dan iemand die niet gevaccineerd is. Desondanks is bijna de helft van de mensen die in het ziekenhuis ligt gevaccineerd. Epidemioloog Alma Tostmann laat aan de NOS weten dat meerdere factoren hierbij een rol spelen. "We zagen in de zomer vooral besmettingen bij jongere mensen en nu is het aan het verschuiven naar ouderen. Die hebben sowieso al meer kans om in het ziekenhuis te komen, ook na een vaccinatie. Bovendien werkt het vaccin iets minder goed bij ouderen dan bij jongeren."

Vaccineffectiviteit

Volgens het RIVM neemt de vaccineffectiviteit ietsjes af bij ouderen vanaf 70 jaar en ouder. Waar het vaccin bij de meeste groepen voor 94 procent bescherming biedt tegen een ziekenhuisopname en voor 97 tegen ic-opname is dat bij ouderen respectievelijk 89 procent en 95 procent. Ook bij mensen met onderliggende gezondheidsklachten is het vaccin minder effectief.

Virus is besmettelijker

Wat ook meespeelt is dat het virus nu besmettelijker is dan tijdens de eerste en tweede golf. Dat maakt dat het lastig is om vast te stellen hoe hoog de vaccinatiegraad moet zijn om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. "We moeten erop rekenen dat we tot het voorjaar iets van maatregelen nodig hebben om te zorgen dat je niet zo veel besmettingen krijgt dat de zorg overbelast raakt", aldus internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers.

Ster advertentie
Ster advertentie