Up 2 Date

Ahmed Aboutaleb stopt na 15 jaar als burgemeester van Rotterdam: "Tijd om plaats te maken"

foto: EPA: Christophe Petit Tesson
  1. Newschevron right
  2. Ahmed Aboutaleb stopt na 15 jaar als burgemeester van Rotterdam: "Tijd om plaats te maken"

Ahmed Aboutaleb (62) stapt na vijftien jaar op als burgemeester van Rotterdam. De PvdA'er is nu halverwege zijn ambtstermijn, die hij niet afmaakt. Zo'n termijn duurt in totaal zes jaar, maar in een brief aan de raad laat Aboutaleb weten dat hij het na vijftien jaar tijd vind om plaats te maken voor een opvolger.

Nieuwe burgemeester

Ahmed Aboutaleb zal in de loop van het najaar stoppen als burgemeester van Rotterdam. Hij is nu halverwege zijn derde ambtstermijn. "Na ruim vijftien jaar onze prachtige stad te hebben gediend, acht ik het tijd om plaats te maken voor een nieuwe burgemeester", schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Een exacte datum is er nog niet, maar Aboutaleb zal in het najaar het stokje overdragen. Dit bepaalt hij samen met de leiding van de gemeenteraad, het zogeheten presidium. "Zo kan er een ordentelijke overdracht naar mijn opvolger plaatsvinden", laat hij weten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ahmed Aboutaleb

Aboutaleb noemt het besluit geen gemakkelijke keuze. "Het moment van dit besluit was lastig te bepalen, maar is weloverwogen gekozen", schrijft hij. Door dit jaar plaats te maken, is er volgens hem genoeg tijd om voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen (2026) een opvolger te vinden. De burgemeester zal zich tot zijn aftreden nog steeds in blijven zetten voor de stad. "In de tussentijd blijf ik met hart en ziel mijn taak vervullen voor de stad waar ik zoveel van ben gaan houden."

Beste ter wereld

Aboutaleb werd in 2009 benoemd tot burgemeester van Rotterdam en dat was een hele prestatie. Hij was namelijk de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in Nederland en de eerste van een grote stad in Europa. Daarbij werd hij in 2021 verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. In een reactie noemde hij het burgemeesterschap van Rotterdam "de allermooiste baan die je je maar kan bedenken".

Ster advertentie
Ster advertentie