Up 2 Date

Ridouan Taghi en 16 medeverdachten krijgen volgend jaar hun uitspraak

foto: ANP: Remko de Waal
  1. Newschevron right
  2. Ridouan Taghi en 16 medeverdachten krijgen volgend jaar hun uitspraak

De Amsterdamse rechtbank laat weten dat de uitspraak van het jarenlange Marengo-proces rondom Ridouan Taghi en zestien medeverdachten volgend jaar februari plaats zal vinden. De uitspraak stond gepland voor 20 oktober dit jaar, maar de rechtbank liet gedurende de zomer al weten dat het vonnis uitgesteld zou worden vanwege "de complexiteit van de beraadslaging in de verschillende zaken."

Kroongetuige Nabil B.

Vandaag vond er een belangrijke zitting plaats waarin kroongetuige Nabil B. voor het laatst zijn woord zou doen, maar dit liet hij voor nu achterwege. Hiermee is de inhoudelijke behandeling van de zaak na 2,5 jaar afgerond. Onno de Jong, de advocaat van Nabil B. was in zijn plaats aanwezig bij de zitting en vertelde dat het nu nog te vroeg was voor het laatste woord van de kroongetuige. "Uiteindelijk zal dat komen, maar nu nog niet", zei de advocaat. Er staan nog wel een aantal procedurele zittingen gepland, maar daar wordt niets inhoudelijks meer in behandeld. De eerstvolgende zitting vindt plaats op 6 oktober.

Ridouan Taghi

Het Openbaar Ministerie eiste vorige jaar levenslang tegen Ridouan Taghi en vijf medeverdachten. Ze worden verdacht van een serie moorden en pogingen daartoe in 2015 en 2017. Het OM eiste tien jaar celstraf tegen Nabil. B., maar in ruil voor een verklaring als kroongetuige, krijgt hij strafvermindering. Als de rechtbank de strafeis overneemt, zou Nabil B. over twee jaar weer vrijkomen.

Na de bekenmaking van de kroongetuige werd de broer van Nabil B. vermoord en ook zijn advocaat Derk Wiersum. Deze moorden zijn officieel geen onderdeel van het Marengo-proces, maar worden door justitie wel gezien als een onlosmakelijk deel van het proces.

Ster advertentie
Ster advertentie