Up 2 Date

Eerste kunsthart geplaatst bij Nederlandse patiënt in UMC Utrecht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eerste kunsthart geplaatst bij Nederlandse patiënt in UMC Utrecht

Artsen van het UMC Utrecht hebben voor het eerst in Nederland een kunsthart geplaatst bij een patiënt, zo meldt de Volkskrant. Het gaat om een 54-jarige man die aan ernstige hartfalen leed en niet langer kon wachten op een donorhart.

Enige optie

De man kon alleen nog maar gered worden middels een harttransplantatie, maar vanwege een bijkomende aandoening kwam hij daar niet voor in aanmerking. Daarnaast zijn er weinig donorharten beschikbaar en worden kandidaten voor een harttransplantatie streng geselecteerd. Zijn enige optie was een kunsthart. Volgens cardioloog Linda van Laake had de man zich sterk verdiept in de materie rondom een kunsthart en had hij er alle vertrouwen in dat de behandeling goed zou verlopen. "Hij had er vertrouwen in, maar hij had ook geen alternatief. Hij behoort tot de groep patiënten die we tot voor kort aan hun lot moesten overlaten"

Emotionele operatie

Hartlongchirurg Faiz Ramjankhan, die de operatie uitvoerde, hoopt dat er in de komende jaren voor meer patiënten een hart op de plank ligt. Wel zegt hij tegen de Volkskrant dat het voor hem een emotionele operatie was. "Ik ben hartchirurg geworden omdat ik het hart een mooi orgaan vind en nu moest ik iets doen wat tegen mijn natuur ingaat: het hart wegknippen en vervangen door een stuk techniek. Pas toen ik de patiënt een paar dagen later sprak op de ic, viel de druk van me af."

Tijdelijke oplossing

Het kunsthart, dat zo'n 210.000 euro kost, werd in 2013 voor het eerst in Parijs bij een mens geplaatst. Door technische problemen zijn een aantal patiënten overleden na de behandeling, maar inmiddels is de techniek aanzienlijk verbeterd en kunnen mensen tot wel twee jaar met een kunsthart verder leven. Hoewel het hart een tijdelijke oplossing is voor uitbehandelde patiënten denkt Van Laake dat het kunstmatige orgaan langer mee zal gaan. "Van steunharten dachten we aanvankelijk ook dat ze maar een paar jaar mee konden, maar wij hebben hier patiënten die er al tien jaar mee rondlopen. We voorzien dat het met het kunsthart ook die kant op gaat."

Ster advertentie
Ster advertentie