Up 2 Date

Schikking van $36 miljoen getroffen voor onterechte veroordeling moord Malcolm X

foto: YouTube: BFI
  1. Newschevron right
  2. Schikking van $36 miljoen getroffen voor onterechte veroordeling moord Malcolm X

De staat New York en de gelijknamige stad hebben een schikking getroffen met twee mannen die meer dan twintig jaar onterecht hebben vastgezeten voor de moord op Malcolm X. New York moet een schadevergoeding van 36 miljoen dollar betalen, meldt persbureau Reuters.

Onschuldig

Kort na de moord op burgerrechtenactivist Malcolm X werden Abdul Aziz en Khalil Islam opgepakt door de politie. Zij werden samen met een derde persoon, Mujahid Abdul Halim, veroordeeld voor de moord. Laatstgenoemde bekende zijn betrokkenheid bij de moord, maar verklaarde dat Aziz en Islam onschuldig waren. De twee mannen hielden dat zelf ook al tijd vol.

Aziz kwam in 1985 vrij en probeerde sindsdien zijn naam te zuiveren. Islam werd in 1987 vrijgelaten, maar overleed in 2009 op 74-jarige leeftijd en is nu dus postuum onschuldig verklaard. Volgens justitie in de VS hadden de FBI en politie in de jaren 60 belangrijk bewijs achtergehouden. De twee mannen hadden een alibi en er was ook geen bewijs voor hun betrokkenheid.

Schadevergoeding

De schadevergoeding van 36 miljoen dollar wordt verdeeld over Aziz en de familie van Islam. De stad New York moet 26 miljoen van het gehele bedrag betalen en de staat betaalt de rest. "Deze schikking doet recht aan de personen die decennialang in de gevangenis hebben doorgebracht en ten onrechte het stigma droegen van de moord op een iconisch figuur", aldus een woordvoerder van de juridische afdeling van de stad New York.

Malcom X

Malcolm X, die werd geboren als Malcolm Little, was een van de leiders van de Nation of Islam, een organisatie die onder andere streed voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking van de Verenigde Staten. Na verschillende conflicten verliet Malcolm X de organisatie en werd hij op 21 februari 1965 doodgeschoten tijdens een speech in New York.

Ster advertentie
Ster advertentie