Up 2 Date

Nationalistische Israëliërs houden omstreden vlaggenparade in Oost-Jeruzalem

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nationalistische Israëliërs houden omstreden vlaggenparade in Oost-Jeruzalem

Nationalistische Israëliërs hielden vandaag in Oost-Jeruzalem de omstreden vlaggenparade, waarna de Israëlische, volgens Al Jazeera, rubberkogels afvuurde op aanwezige Palestijnse demonstranten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

al-Aqsa-moskee

Behalve het afvuren van rubberkogels, zou de politie ook Palestijnen hebben opgesloten in de al-Aqsa-moskee, die voor moslims geldt als de heiligste plek in Jeruzalem. Palestijnse demonstranten werden door het Israëlische leger aangevallen nadat de Nationalistische Israëliërs met hun vlaggen het terrein van de moskee betraden.

Vlaggenparade

Met de vlaggenparade in Oost-Jeruzalem vieren ultra-nationalistische Israëliërs dat het 55 jaar geleden is dat Israël het oostelijke deel van de stad illegaal bezette en annexeerde, wat tot op heden internationaal niet erkend wordt. De mars is niet alleen omstreden, maar ook racistisch gemotiveerd, waarbij leuzen worden geroepen als 'death to Arabs'. De vlaggenparade werd vandaag gehouden nadat de spanningen in het gebied de afgelopen maanden zijn opgelopen.

Wat gebeurt er in Palestina?

Palestina wordt al tientallen jaren illegaal bezet door Israël. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden uit hun huizen en van hun land gedreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enig vorm van verzet tonen.

Apartheid

Amnesty International beschreef deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in een rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd.

Ster advertentie
Ster advertentie