Up 2 Date

Veroordeelde man in Beuningse vergismoord knipt enkelband door en vlucht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Veroordeelde man in Beuningse vergismoord knipt enkelband door en vlucht

De 33-jarige August D., die deze week veroordeeld werd voor de zogeheten Beuningse vergismoord, is na het doorknippen van zijn enkelband op de vlucht geslagen. De man werd afgelopen dinsdag schuldig bevonden door de rechter en kreeg een celstraf van twintig jaar opgelegd. Er is een zoektocht naar de man gestart en hij staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

Vergismoord

De Nijmeegse Mehmet Kiliçsoy (49) werd in de ochtend van 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in Beuningen beschoten. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen busje. De klusjesman werd door zeven kogels geraakt in zijn hoofd en bovenlichaam en was op slag dood. Na uitgebreid onderzoek liet de politie weten dat er geen enkel motief voor de moord gevonden kon worden, waardoor het Openbaar Ministerie het beschouwd als een 'vergismoord'. Nog steeds is onduidelijk wie wel het beoogde doelwit was.

Doorknippen enkelband

In november werd de voorlopige hechtenis van D. opgeheven omdat de rechtbank vond dat er te weinig bewijs tegen hem was. Op een extra zittingsdag eind die maand toonde de officier van justitie nieuw bewijsmateriaal. Aan de hand hiervan werd hij uiteindelijk als schuldig bevonden van betrokkenheid bij de moord op de klusjesman en dus veroordeeld. D. moest zich op 21 december melden bij het OM. Vanwege een eerdere veroordeling droeg hij op dat moment een enkelband, waardoor de politie in de gaten kon houden waar de man verbleef. Sinds het doorknippen van de enkelband is het onbekend waar D. zich nu bevind. Om die reden staat hij momenteel internationaal gesignaleerd.

Gewetenloos

De ontsnapte August D. is de broer van Jomairo D., die als hoofdverdachte wordt verantwoordelijk wordt gehouden als opdrachtgever achter de vergismoord in Beuningen. Hij kreeg afgelopen dinsdag in de rechtbank een celstraf van dertig jaar opgelegd. Volgens het OM bewaarde August D. de wapens voor de aanval op Kiliçsoy en stelde hij zijn woning beschikbaar als uitvalsbasis van de medeverdachten. De overige vier medeverdachten kregen celstraffen opgelegd, variërend van 5 tot 26 jaar. De rechtbank noemde de werkwijze van de veroordeelde mannen 'gewetenloos'.

Ster advertentie
Ster advertentie