Up 2 Date

OM eist 12 maanden jeugddetentie tegen 19-jarige bedreiger Lale Gül

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist 12 maanden jeugddetentie tegen 19-jarige bedreiger Lale Gül

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 12 maanden jeugddetentie geëist tegen de 19-jarige Oguz Ö voor het bedreigen van Lale Gül. Dat werd afgelopen dinsdag duidelijk nadat Ö in de rechtbank verscheen in Amsterdam. Ook wordt er een contactverbod met Gül geëist en zou hij vijf jaar lang niet meer in Amsterdam mogen komen.

Doodsbedreigingen

Oguz Ö begon Lale Gül net na het verschijnen van haar boek Ik ga leven te bedreigen via verschillende social media-accounts. De doodsbedreigingen duurden ongeveer een maand, waarna Gül besloot onder te duiken. Het OM stelt dat Ö heeft gedreigd met een terroristisch misdrijf. Ook is hij door diverse deskundigen onderzocht die allemaal concluderen dat er bij hem sprake is van een beginnend radicaliseringsproces en dat hij "kwetsbaar" is. Hij zou een fascinatie hebben voor wapens, geweld en erg gevoelig zijn voor kwetsende woorden over de Turkse cultuur en de Islam. Volgens justitie is de kans daarom groot dat hij weer in herhaling zal vallen. Naast de strafeis moet hij om die reden ook onder toezicht van de reclassering worden gesteld.

Spijtbetuigingen niet overtuigend genoeg

De hoogte van de strafeis hangt volgens het OM ook samen met de grote impact van de bedreigingen op het leven van Gül. In de rechtszaal liet Ö weten spijt te hebben van zijn acties en dat de schrijfster niet meer bang hoeft te zijn voor hem. Echter vindt de advocaat van Gül zijn spijtbetuigingen niet overtuigend genoeg. "Hij is niet overtuigend in zijn spijtbetuigingen en formuleert alleen maar zinnen van drie woorden, terwijl zijn bedreigingen volzinnen waren."

Angstgevoelens

Gül volgde de zitting via een videoverbinding, maar raakte gefrustreerd door de houding van Ö en haakte op een gegeven moment af. Volgens haar advocaat heeft ze nog steeds last van angstgevoelens. Daarnaast eist ze een symbolische schadevergoeding van 500 euro om "een signaal af te geven".

Op 13 oktober doet de rechtbank een uitspraak in de zaak.

Ster advertentie
Ster advertentie