Up 2 Date

Man die genetisch aangepast varkenshart kreeg mogelijk overleden aan varkensvirus

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Man die genetisch aangepast varkenshart kreeg mogelijk overleden aan varkensvirus

Een Amerikaanse man die in januari als eerste mens ooit een genetisch aangepast varkenshart kreeg, kwam begin maart plotseling te overlijden. Uit onderzoek blijkt nu dat de man hoogstwaarschijnlijk is overleden aan een varkensvirus, zo meldt MIT Technology Review.

Levensbedreigende hartaandoening

De 57-jarige David Bennett leed aan een levensbedreigende hartaandoening. Tijdens een acht uur durende operatie wisten chirurgen een varkenshart over te zetten bij de man. Het was de eerste keer dat een harttransplantatie met een varkenshart lukte. De operatie was een doorbraak in de medische wereld en leek een oplossing te bieden voor het tekort aan organen. Echter ging de gezondheid van Bennett na anderhalve maand snel achteruit en kwam hij begin maart te overlijden.

Herpesvirus

Inmiddels denken artsen te weten waarom Bennett na een succesvolle transplantatie alsnog overleed. Uit onderzoek is gebleken dat er in zijn lichaam sporen zijn gevonden van het porcine cytomegalovirus, een herpesvirus dat bij varkens voorkomt. Drie weken na de harttransplantatie werden er al virusdeeltjes gevonden in het lichaam van de man, maar volgens artsen waren het er zo weinig dat er geen reden tot paniek was. Drie weken later waren er veel meer virusdeeltjes gevonden, wat mogelijk heeft geleid tot een grote ontstekingsreactie in Bennetts lichaam.

Belangrijk leermoment

Ondanks het overlijden van Bennett zien artsen de harttransplantatie nog altijd als een succes en een belangrijk leermoment. "We beginnen eindelijk te begrijpen waarom hij is overleden. Misschien was het virus hetgeen dat dit hele gebeuren heeft veroorzaakt", zegt Bartley Griffith, chirurg bij het Maryland Medical Center, waar de man werd behandeld.

Ster advertentie
Ster advertentie