Up 2 Date

Man die als eerste mens ooit genetisch aangepast varkenshart kreeg overleden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Man die als eerste mens ooit genetisch aangepast varkenshart kreeg overleden

Een Amerikaanse man die in januari als eerste mens ooit een genetisch aangepast varkenshart kreeg, is afgelopen dinsdag overleden. Dat meldt het Maryland Medical Center, waar de man werd behandeld, aan persbureau Reuters.

Hartaandoening

De 57-jarige David Bennett leed aan een levensbedreigende hartaandoening. Tijdens een acht uur durende operatie wisten chirurgen een varkenshart over te zetten bij de man. Het was de eerste keer dat een harttransplantatie met een varkenshart lukte "Deze operatie is een doorbraak en brengt ons een stap dichter bij het oplossen van het tekort aan organen. Er zijn simpelweg niet genoeg menselijke donorharten beschikbaar om aan de vraag van potentiële ontvangers te voldoen", liet een arts die meewerkte aan de operatie in januari weten.

Doodsoorzaak onduidelijk

Het is nog onduidelijk waaraan Bennett is overleden. Volgens het universitair medisch centrum van Maryland ging de gezondheid van de man de afgelopen dagen snel achteruit. Onderzoek moet uitwijzen waaraan hij is overleden.

Kritiek

Nadat het nieuws naar buiten kwam dat Bennett de eerste persoon ooit was die een varkenshart kreeg, ontstond er kritiek. Hij werd in het verleden namelijk veroordeeld voor een steekpartij. De familie van het slachtoffer vond het onterecht dat hij het hart kreeg.

Ster advertentie
Ster advertentie