Up 2 Date

Prijs vliegticket wordt volgend jaar duurder vanwege forse verhoging vliegbelasting

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Prijs vliegticket wordt volgend jaar duurder vanwege forse verhoging vliegbelasting

Ben je van plan om volgend jaar met het vliegtuig op vakantie te gaan? Dan is het handig om nu alvast rekening te houden met een (fors) duurdere reis, want de vliegbelasting wordt volgend jaar met ruim twintig euro per ticket verhoogd.

28,58 euro duurder per ticket

Het Ministerie van Financiën bevestigde de verhoogde vliegtaks aan RTL Nieuws na berichtgeving van De Telegraaf. De vliegbelasting is momenteel 7,95 euro, maar vanaf 1 januari 2023 mag je per vliegticket 28,58 euro aftikken. Dat is ruim drieënhalf keer zo veel als de huidige taks. De belastingverhoging werd eerder dit jaar al aangekondigd in het coalitieakkoord, maar het exacte bedrag was nog onbekend.

Korteafstandsvluchten ontmoedigen

De vliegbelasting op vliegtickets voor passagiersvluchten werd op 1 januari 2021 ingevoerd. Dit deed het kabinet om korteafstandsvluchten te ontmoedigen. De vliegtaks werd op 1 juli 2008 ook al ingevoerd, maar werd precies een jaar later weer afgeschaft na protesten van luchthavens en reisorganisaties. Ook gingen veel Nederlanders via luchthavens in buurlanden op vakantie.

Extraatje voor de staatskas

Naast dat het kabinet milieuvervuiling wil tegengaan door korte vliegtuigreizen zwaarder te belasten, moet de belastingverhoging de staatskas ook meer geld opleveren. Vorig jaar leverde de belasting 80 miljoen euro op. Het kabinet verwacht dit jaar 125 miljoen euro binnen te halen met de vliegtaks. Vanaf volgend jaar moet de vliegbelasting elk jaar 400 miljoen euro extra opleveren.

Ster advertentie
Ster advertentie