Up 2 Date

Voetballer Dani Alves veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor verkrachting

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Voetballer Dani Alves veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor verkrachting

Dani Alves is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vierenhalf jaar. Dat meldt persbureau Reuters. De oud-voetballer van onder meer FC Barcelona werd door de Spaanse rechtbank schuldig bevonden aan de verkrachting van een 23-jarige vrouw op 31 december 2022. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van 150.000 euro betalen.

Spaanse club

Het Spaanse OM had eigenlijk een gevangenisstraf van negen jaar en een schadevergoeding van 150.000 euro tegen Dani Alves geëist. Het incident zou hebben plaatsgevonden in de nacht van 31 december 2022 in een Spaanse club. Volgens de verklaring van het slachtoffer werd ze die nacht door Alves samen met twee vriendinnen uitgenodigd in de vipruimte waar hij verbleef. Daar zou hij haar vervolgens hebben meegevraagd naar het toilet, waarna hij haar sloeg, tegen de grond duwde en dwong tot seks.

DANI ALVES ONTKENT VERKRACHTING

De Braziliaanse voetballer, die vorig jaar in januari opgepakt en sindsdien vastzit, heeft de beschuldigingen altijd ontkent. Volgens hem is hij "niet de type man die zoiets doet". Aan het begin van het proces ontkende de voormalig FC Barcelona-speler zelfs dat hij de vrouw ooit had ontmoet. Later, na meerdere getuigenverklaringen en DNA-bewijs van zijn sperma, kwam hij hierop terug en verklaarde hij dat alles met haar consent is gebeurd. Volgens hem hadden "beide partijen ervan genoten". In Spanje geldt sinds 2022 de 'alleen ja is ja-wet' die inhoudt dat verdachten moeten bewijzen dat er consent is gegeven en dat slachtoffers niet langer dwang moeten aantonen.

Geen consent

De rechtbank heeft nu echter geoordeeld dat er, in tegenstelling tot de claims van Alves, géén sprake was van consent. "Het vonnis stelt dat bewezen is dat het slachtoffer geen toestemming heeft gegeven, en dat er, naast de getuigenis van de aanklager, bewijs is om de verkrachting als bewezen te beschouwen," zei de rechtbank in een verklaring. De oud-voetballer kan mogelijk nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie