Up 2 Date

Voetballer Dani Alves ontkent tijdens verkrachtingszaak: "Ben niet het type die dat doet"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voetballer Dani Alves ontkent tijdens verkrachtingszaak: "Ben niet het type die dat doet"

De Braziliaanse voetballer Dani Alves heeft in de rechtbank ontkend dat hij een 23-jarige vrouw heeft verkracht. De voetballer is vorig jaar aangeklaagd, nadat hij op de nacht van 31 december 2022 een vrouw in een Spaanse club zou hebben verkracht. Zelf zegt de voetballer dat niets hiervan waar is en dat ze er beiden van genoten.

Dani Alves opgepakt

Er wordt door het Spaanse OM een gevangenisstraf van negen jaar en een schadevergoeding van 150.000 euro tegen Dani Alves geëist. De voetballer is vorig jaar in januari opgepakt en zit sindsdien vast voor de vermeende verkrachting van een 23-jarige vrouw.

Tijdens het proces verklaarde de vrouw dat ze op de nacht van 31 december 2022 aangerand zou zijn door de voetballer. Ze zouden die avond beiden in een nachtclub in Barcelona geweest zijn, waarna een medewerker de vrouw en haar twee vriendinnen uitnodigde om naar de vipruimte van de voetballer te gaan. Hij zou haar uiteindelijk mee hebben gevraagd naar het toilet, waarna hij haar sloeg en dwong tot seks. Alves ontkent dat er sprake was van dwang en zegt dat hij "niet het type man is dat zoiets doet".

Dani Alves ontkent verkrachting

In het begin van het proces ontkende de voormalig FC Barcelona-speler dat hij de vrouw ooit had ontmoet. Na meerdere getuigenverklaringen en zelfs DNA-bewijs van zijn sperma veranderde hij zijn eigen verklaring. Hij zegt nu dat alles met haar consent is gebeurd en dat "beide partijen ervan genoten". "Ik had niet de indruk dat zij en haar vriendinnen zich ongemakkelijk voelden. We stonden te dansen en zij greep me op een gegeven moment tussen de benen. Er ontstond een seksuele spanning tussen ons. Toen ik aanbood naar het toilet te gaan, accepteerde zij dat."

Alves zegt dan ook dat het slachtoffer de mogelijkheid had om het toilethokje te verlaten en dat ze geen enkele keer aan hem heeft gevraagd om te stoppen. De verklaring van de vrouw en andere getuigen spreken dit volledig tegen waardoor de kans op zijn vrijlating niet groot is.

Spanje

Dani Alves zit al sinds vorig jaar januari vast, omdat er een groot risico is dat hij terugvlucht naar Brazilië. Zijn thuisland levert geen eigen burgers uit als ze in andere landen zijn veroordeeld.

De zaak wordt momenteel namelijk behandeld in Spanje, waar sinds 2022 de 'alleen ja is ja-wet' wordt aangehouden. Dit houdt in dat verdachten moeten bewijzen dat er consent is gegeven en dat slachtoffers niet langer dwang moeten aantonen.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie