Up 2 Date

Man die tiramisu wereldberoemd maakte op 93-jarige leeftijd overleden

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Man die tiramisu wereldberoemd maakte op 93-jarige leeftijd overleden

Ado Campeol, ook wel bekend als 'vader van de tiramisu', is op 93-jarige leeftijd overleden. De Italiaan was eigenaar van Le Beccherie, een restaurant in Noord-Italië. Hier werd het wereldberoemde dessert uitgevonden door zijn vrouw Alba en chef-kok Roberto.

Nooit gepatenteerd

Het toetje dat bestaat uit mascarpone, lange vingers, koffie, suiker en marsala werd in 1972 op de kaart gezet. Het toetje werd echter nooit gepatenteerd waardoor ook veel andere koks en bedrijven met het recept aan de slag gingen.

Ongelukje

Volgens Campeols kok is het gerecht het resultaat van een mislukt experiment in de keuken. Roberto probeerde vanille-ijs te maken, maar liet per ongeluk mascarpone in een bak met eieren en suiker vallen. De combinatie bleek zo smaakvol dat hij de vrouw van Campeol erbij riep. Samen voegden ze lange vingers gedrenkt in koffie toe. De rest is geschiedenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Discussie

Over de oorsprong van tiramisu is veel discussie. Verschillende koks zeggen dat zij het toetje hebben bedacht, maar er gaat ook een verhaal rond dat tiramisu werd geserveerd in een boordeel in Noord-Italië. Algemeen wordt aangenomen dat tiramisu voor het eerst in het restaurant van Campeol werd opgediend. Zijn recept is dan ook door de officiële Accademia Italiana della Cucina erkend als de 'echte' tiramisu.

Ster advertentie
Ster advertentie