Up 2 Date

Aardbevingen in Turkije en Syrië volgens WHO ergste Europese natuurrampen in 100 jaar

foto: AFPq
  1. Newschevron right
  2. Aardbevingen in Turkije en Syrië volgens WHO ergste Europese natuurrampen in 100 jaar

De zware aardbevingen in Turkije en Syrië zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ergste natuurramp in Europa in de laatste 100 jaar. De aardbevingen hebben tot nu toe aan ruim 35.000 mensen het leven gekost.

'Ergste natuurramp'

Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO, meldt in een persbriefing dat het nog onduidelijk is hoe groot de werkelijke schade is die het natuurgeweld heeft aangericht in Turkije en Syrië. "We zijn getuige van de ergste natuurramp in onze regio in 100 jaar en de precieze omvang staat nog steeds niet vast." Ondanks dat Turkije deels in Azië ligt, rekent de WHO het rampgebied wel tot hun Europese werkveld. De organisatie wil er ook voor zorgen dat er in Syrië noodhulp geboden wordt.

Acute noodhulp

Volgens de regionaal directeur hebben zeker 26 miljoen mensen acute noodhulp nodig en worden de behoeften "met het uur groter". Vanwege de koude weersomstandigheden, gebrekkige hygiënische en sanitaire omstandigheden en de verspreiding van besmettelijke ziektes maakt de WHO zich ernstig zorgen over de gezondheidsproblemen in Turkije.

Aardbevingen

De aardbeving vond in de nacht van zondag op maandag plaats in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië en had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Niet alleen in Turkije en Syrië, maar ook in Cyprus, Israël, Irak en Libanon werden schokken gevoeld. Turkije werd later op de dag nogmaals getroffen door een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum hiervan lag in het district Elbistan, maar de schok werd gevoeld tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Acht dagen na het natuurgeweld zijn veel reddingsacties inmiddels gestaakt. Zo nu en dan worden nog overlevenden onder het puin vandaan gehaald. De noodhulp is nu vooral gericht op het zorgen voor eten, onderdak en zorg.

Actiedag voor Giro555

Om geld in te zamelen voor noodhulp in Turkije en Syrië gaan FunX en 3FM aankomende woensdag de krachten bundelen. Fernando Halman (FunX) gaat namelijk samen met Rob Janssen en Wijnand Speelman (3FM) een speciale ochtendshow maken als aftrap van de actiedag voor Giro555.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie