Up 2 Date

Talha (27) ging naar Turkije om slachtoffers te helpen: "Wat ik daar zag was een en al chaos"

foto: Privéfotofoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Talha (27) ging naar Turkije om slachtoffers te helpen: "Wat ik daar zag was een en al chaos"

Het is inmiddels acht dagen geleden dat Turkije en Syrië werden opgeschrikt door zware aardbevingen. De natuurramp heeft inmiddels aan ruim 35.000 het leven gekost en hulp is nog altijd hard nodig in de getroffen gebieden. De 27-jarige Talha reisde namens de Nederlandse tak van de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH) af naar Turkije om slachtoffers te helpen. In Start met Fernando vertelt hij daar meer over.

Talha (27) ging naar Turkije om slachtoffers te helpen: ''Wat ik daar zag was een en al chaos''

'Een en al chaos'

Talha, die afgelopen maandag is teruggekeerd uit Turkije, vertelt dat hij geen idee had wat hij zou aantreffen in het getroffen gebied in Turkije. "Ik ging ernaartoe met de vraag: 'Wat kom ik daar eigenlijk tegen?' Toen ik daar eenmaal aankwam was het een en al chaos wat ik daar zag. Ik zag ingestorte gebouwen, mensen die op straat stonden met spullen die ze nog uit hun huis konden redden, mensen die zichzelf probeerden te verwarmen of bij ingestorte gebouwen wachtten op een teken van leven van vrienden en familie."

Acute noodhulp

Volgens Talha was het duidelijk zichtbaar dat het verdriet en de radeloosheid groot is bij de slachtoffers in het getroffen gebied. Om in de basisbehoeften van deze mensen te kunnen voorzien, werkt IHH met een stappenplan, zodat hulpverleners direct aan het werk kunnen zodra ze in het rampgebied arriveren. "Als organisatie hebben we een driefasenplan in zulke situaties. Het eerste wat we doen is acute noodhulp bieden", vertelt Tahla.

In de eerste fase wil IHH zo snel mogelijk kleding, dekens en voedsel bieden. "Daarna gaan we over op fase 2 en dat is meer gericht op de lange termijn. Dan focussen we ons vooral op het versturen van houdbaar voedsel. We hebben in het getroffen gebied bijvoorbeeld een container neergezet met een keuken erin. Dagelijks verzorgen we maaltijden voor zo'n 1500 personen. Ten slotte gaan we over op fase 3 en dan is het zaak om terug te gaan naar het normale leven. Mensen hebben onderdak nodig, dus wij zorgen voor containers inclusief alle sanitaire voorzieningen, zodat die mensen daar kunnen verblijven. Het bouwen van nieuwe huizen gaat nog heel lang duren, maar tot die tijd kunnen mensen verblijven in de containers."

'Doneer aan betrouwbare organisaties'

Om humanitaire hulp te kunnen bieden is IHH net als veel hulporganisaties afhankelijk van donaties. Inmiddels heeft de organisatie meer dan 1,9 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen. "We zijn een CBF-erkende organisatie. Dat betekent dat we op strenge criteria worden getoetst. Zo wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd waar alle donaties precies naartoe gaan. We zijn dus een betrouwbare organisatie. Op dit moment maakt het niet uit waar je aan doneert, maar zorg er wel voor dat het betrouwbare organisaties zijn. Dan weet je zeker dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt."

Hoewel IHH inmiddels een mooi bedrag heeft ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen zijn donaties nog steeds welkom. Volgens Talha zijn er vele manieren om de hulporganisatie te steunen. "Via de website kun je online een donatie doen. Ook kun je bij ons op kantoor doneren en we hebben Tikkie-links die we verspreiden om donaties te vragen. Op deze manieren kun je ons helpen."

Actiedag voor Giro555

Om geld in te zamelen voor noodhulp in Turkije en Syrië gaan FunX en 3FM aankomende woensdag de krachten bundelen. Fernando Halman (FunX) gaat namelijk samen met Rob Janssen en Wijnand Speelman (3FM) een speciale ochtendshow maken als aftrap van de actiedag voor Giro555.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie