Up 2 Date

Studenten hebben straks maar helft studiepunten nodig om door te gaan naar tweede jaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Studenten hebben straks maar helft studiepunten nodig om door te gaan naar tweede jaar

Eerstejaarsstudenten aan de universiteit of hogeschool hoeven binnenkort maar de helft van het totale aantal studiepunten te behalen om door te mogen naar het tweede leerjaar. Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf hoopt met de versoepeling van het bindend studieadvies (bsa) de druk op studenten te verlagen en hun welzijn te verbeteren.

Maximaal 30 studiepunten

Gemiddeld moeten eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs 45 van de 60 studiepunten behalen om door te mogen naar het tweede jaar van hun studie. Bij sommige opleidingen is het zelfs een vereiste om alle studiepunten in het eerste jaar te behalen. Voortaan kunnen hogescholen en universiteiten hoogstens eisen dat studenten 30 studiepunten halen voordat ze naar het tweede jaar mogen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Druk werkt verlammend'

Volgens de minister zou het bindend studieadvies (bsa) moeten ondersteunen bij het vinden van een balans tussen het welzijn van studenten en hun studievoortgang, maar dat is nu niet het geval. "Te veel druk werkt verlammend, kan leiden tot slechtere leerprestaties en vertroebelt zo het beeld of een student al dan niet geschikt is voor een opleiding." Volgens Dijkgraaf komt er ook veel op studenten af, zoals op kamers gaan en wennen aan het leven als student.

Minister Dijkgraaf wil ook dat studenten beter begeleid worden als ze bijvoorbeeld te weinig vooruitgang boeken tijdens hun studie of een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Daarnaast moeten ze tijdig worden geïnformeerd over uitzonderingen op het bindend studieadvies vanwege persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte, het moeten verlenen van mantelzorg of het overlijden van een naaste.

Blij met versoepeling

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn blij met de versoepeling van het bsa. "Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met het welzijn van studenten. We moeten eerlijk zijn en erkennen dat het bsa daar een grote rol in speelt", zegt voorzitter Joram van Velzen tegen NOS.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op het voorstel van minister Dijkgraaf. Zo noemt de Vereniging Universiteiten van Nederland (UNL) het een 'slecht plan'. Zij zien liever dat er per opleiding een bsa-norm wordt bepaald. "Het bsa zorgt ervoor dat studenten met voldoende voorkennis doorstromen in hun studie. Met dit plan zullen veel studenten alsnog uitvallen, maar pas na hun tweede jaar."

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de wijziging van het bsa pas in het studiejaar 2025-2026 wordt doorgevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie