Up 2 Date

Universiteit Maastricht komt met verplichte MeToo-lessen voor studenten

foto: Foto ter illustratie | Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Universiteit Maastricht komt met verplichte MeToo-lessen voor studenten

Vanaf volgend collegejaar krijgen eerstejaars studenten van de Universiteit Maastricht verplichte voorlichting over grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft Trouw. Het wordt daarmee de eerste universiteit die dit soort lessen verplicht gaat stellen.

'Het punt is aangebroken'

"We vinden het nu tijd voor een volgende stap", laat woordvoerder van de universiteit Koen Augustijn weten. In het verleden werden er door de universiteit al wel workshops en lezingen gegeven over grensoverschrijdend gedrag. Nu gaat de onderwijsinstelling dus een stapje verder. Dat doet de universiteit nadat het eerder al een manifest van Amnesty International ondertekende om zichzelf te verplichten meer te doen om seksueel wangedrag te bestrijden. "Het punt is aangebroken om het vrijblijvende er vanaf te halen en dit thema nog nadrukkelijker op de agenda te zetten."

Details worden nog uitgewerkt

Het is nog onduidelijk hoe de lessen eruit gaan zien. Die details worden de komende maanden verder uitgewerkt. De universiteit is er bijvoorbeeld nog niet over uit of de lessen in het onderwijscurriculum worden geschoven of dat ze een plekje krijgen in de introductieweken. "Ook is nog niet duidelijk of de lessen enkel gaan om seksueel wangedrag, of over het bredere thema sociale veiligheid", schrijft Trouw.

Kritiek

De toevoeging van de MeToo-lessen komt onder andere voort uit gesprekken tussen het college van bestuur en studentengroep Feminists of Maastricht (FoM). Nadat de universiteit een klacht over seksueel wangedrag niet goed zou hebben afgehandeld, uitte de studentengroep felle kritiek op de onderwijsinstelling.

Daarnaast schrijft Trouw dat in 2021 bleek dat 46,9 procent van de studenten van de Universiteit Maastricht weleens seksueel geïntimideerd, aangerand of verkracht is sinds de inschrijving aan de universiteit.

Niet alleen in Maastricht

Dat probleem speelt zich echter niet alleen in Maastricht af. Zo krijgen vooral vrouwelijke studenten door heel Nederland zeer regelmatig te maken met grensoverschrijdend gedrag. Uit onderzoek van Amnesty in 2021 bleek zelfs dat een op de tien vrouwelijke studenten slachtoffer wordt van verkrachting tijdens de studententijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie