Up 2 Date

Opnieuw aardbeving in Turkije; dodental opgelopen tot boven de 50.000

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Opnieuw aardbeving in Turkije; dodental opgelopen tot boven de 50.000

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië is vandaag opgelopen tot boven de 50.000. De Turkse overheid en de Turkse rampenbestrijdingsdienst AFAD maakten vandaag bekend dat er in Turkije 44.218 lichamen zijn geborgen. In Syrië zijn er ruim 5900 doden bevestigd.

Update 25 februari, 14.45 uur:

De NOS meldt dat er vanmiddag nogmaals een aardbeving heeft plaatsgevonden in Turkije. De beving had volgens het Europees seismologisch centrum (EMSC) een kracht van 5,2. De beving vond plaats op zo'n tien kilometer diepte. Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer van de stad Aksaray. Over de schade en mogelijke slachtoffers is nog niets bekend.

Oplopend dodental

Hoewel het dodental niet zo hard meer stijgt als de eerste weken na de aardbevingen, wordt er wel verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers langzaam maar zeker zal blijven toenemen. Op dit moment worden er namelijk nog veel mensen vermist. Een groot gedeelte van hen zal waarschijnlijk onder het puin liggen. Er wordt op dit moment niet meer gezocht naar overlevenden.

Gewonden

Naast de doden en vermisten zijn er ook tienduizenden gewonden in het rampgebied. Op dit moment is het de prioriteit van de hulpverleners om hen op te vangen en zo goed als kan te verzorgen. Hulporganisaties helpen de slachtoffers met basisbehoeften als onderdak, voedsel en psychische hulp. Meer dan een half miljoen mensen zijn uit het rampgebied geëvacueerd.

Dakloos

Door de aardbevingen raakten honderdduizenden mensen in één klap dakloos. Meer dan 160.000 gebouwen die bij elkaar bestonden uit meer dan 520.000 appartementen zijn ingestort of door zware beschadigingen onbewoonbaar.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, zei afgelopen week dat er meer dan 300.000 tenten zijn opgezet voor de mensen die door de aardbevingen dakloos zijn geraakt. Op dit moment wonen er zo'n 865.000 mensen in de tenten. Er worden ook steeds meer tijdelijke containerwoningen geplaatst. Zo'n 23.500 mensen maken op dit moment al gebruik van deze oplossing.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tweede beving

Afgelopen maandagavond werd het rampgebied voor een tweede keer getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. De naschokken van deze bevingen haalden de 5,6. Volgens de autoriteiten vielen er door deze tweede beving aan de Turkse kant zes doden en bijna driehonderd gewonden. In Syrië zou het gaan om vijf doden en meer dan vijfhonderd gewonden.

Psychologische hulp

Volgens hulpverleningsorganisaties is er door de tweede beving steeds meer behoefte aan psychologische hulp. "Veel mensen kregen een herbeleving, of sprongen uit paniek van balkons of uit ramen", zei Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld deze week tegen de NOS.

De organisatie heeft psychologen in het getroffen gebied die "eerste psychologische hulp" bieden, wat voornamelijk bestaat uit het voeren van gesprekken over ervaringen. "Om zo te voorkomen dat trauma's zich opstapelen", aldus Kuipers.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie