Up 2 Date

Visumaanvragen uit Turks aardbevingsgebied krijgen in Nederland voorrang

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Visumaanvragen uit Turks aardbevingsgebied krijgen in Nederland voorrang

Visumaanvragen van mensen uit Turkije die kort bij familie in Nederland willen verblijven, worden met voorrang behandeld. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft sinds de zware aardbevingen enkele honderden aanvragen ontvangen.

Dakloos

Normaal duurt het weken tot maanden voordat een 'visum kort verblijf' is verwerkt. Dit proces wordt nu dus versoepeld. Terecht, vindt ook advocaat Bahattin Aydin in gesprek met de NOS. "Het is nu heel lastig, omdat voor zo'n visum een vaste verblijfplaats en sociale binding in Turkije vereist is. Maar deze mensen zijn alles kwijt, ook hun huis en hun baan."

Sinds de aardbevingen zijn miljoenen mensen dakloos geraakt. Velen van hen leven op straat zonder eten of drinkwater. Ook zijn veel mensen hun paspoort kwijtgeraakt.

De aardbevingen

De aardbeving vond in de nacht van zondag op maandag plaats in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië en had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Niet alleen in Turkije en Syrië, maar ook in Cyprus, Israël, Irak en Libanon werden schokken gevoeld. Turkije werd later op de dag nogmaals getroffen door een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum hiervan lag in het district Elbistan, maar de schok werd gevoeld tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Acht dagen na het natuurgeweld zijn veel reddingsacties inmiddels gestaakt. Zo nu en dan worden nog overlevenden onder het puin vandaan gehaald. De noodhulp is nu vooral gericht op het zorgen voor eten, onderdak en zorg.

Actiedag voor giro555

Om geld in te zamelen voor noodhulp in Turkije en Syrië gaan FunX en 3FM aankomende woensdag de krachten bundelen. Fernando Halman (FunX) gaat namelijk samen met Rob Janssen en Wijnand Speelman (3FM) een speciale ochtendshow maken als aftrap van de actiedag voor Giro555.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie