Naar homepage
Up 2 Date

Scholieren moeten weer thuis werken, toch mogen deze leerlingen wél naar school

foto: ANP | Vincent Jannink
  1. Newschevron right
  2. Scholieren moeten weer thuis werken, toch mogen deze leerlingen wél naar school

Nederland zit weer in een lockdown en dat betekent dat scholieren, studenten en leerlingen weer thuis moeten studeren - op een aantal leerlingen na. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft namelijk vier uitzonderingen gemaakt: praktijkonderwijs en eindexamen-, voorexamen- en kwetsbare leerlingen, mogen nog wel les op locatie krijgen.

Praktijkonderwijs

Leerlingen die bijvoorbeeld een bakkersopleiding volgen, mogen gewoon naar hun praktijkschool komen. Dat zijn vaak opleidingen op het mbo, vso of vmbo. Het zijn praktijkstudies voor bijvoorbeeld verplegers en automonteurs, maar ook voor contactberoepen zoals kappers. Natuurlijk kan het wel zijn dat scholen zelf nog extra maatregelen nemen om het coronavirus tegen te gaan.

Dat betekent dus ook dat de mbo-toetsen die gepland staan, gewoon doorgaan. In het voorjaar starten veel opleidingen met een stageperiode, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre deze ook door zullen gaan. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs zet zich de komende tijd in zodat er zoveel mogelijk leerlingen straks een stage kunnen volgen. Dat gaat een grote uitdaging worden: alleen al binnen de zorg is er een tekort van 3.400 stageplekken. In het hele land zijn er 21.000 stageplekken tekort, waarvan 4000 in Amsterdam.

ANP 426281275

ANP | Koen van Weel

Tijdens de lockdown zijn alle scholen, van primair onderwijs tot en met de universiteiten, dicht tot en met ten minste 17 januari.

Eindexamenklassen

Wie dit jaar eindexamen doet heeft "geluk": leerlingen uit examenklassen, krijgen nog gewoon onderwijs op school. Elke school bepaalt zelf hoe de lessen rondom de maatregelen worden ingericht. Zo kunnen leerlingen zo goed mogelijk voorbereid worden op het examen. Hoe de examens er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk. Daarover is het Ministerie van Onderwijs, de opleidingen en het LAKS nu met elkaar in gesprek.

Kwetsbare leerlingen

Wie valt er onder de groep kwetsbare leerlingen? Het gaat dan om kinderen en jongeren die geen veilige thuisbasis hebben. Deze groep krijgt extra begeleiding en een werkplek op school om te kunnen werken. Er zijn richtlijnen bepaald, maar het is aan de school om te bepalen welke leerlingen hiervoor in aanmerking komen. Aan de ouders en verzorgers wordt hierover een brief gestuurd.

Hbo en universiteiten

In eerste instantie geldt: deze instellingen blijven dicht, maar ook hier gelden enige uitzonderingen. Examens, tentamens en toetsen worden wel op locatie gegeven. Hetzelfde geldt voor praktijkonderwijs, denk aan coschappen voor geneeskundestudenten.


Ster advertentie
Ster advertentie