Naar homepage
Up 2 Date

Extra coronamaatregelen opgeheven: publieke gebouwen weer open

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Extra coronamaatregelen opgeheven: publieke gebouwen weer open

Premier Rutte en minister de Jonge hebben dinsdagavond tijdens een persconferentie een update gegeven over de situatie rondom het coronavirus. De extra maatregelen van twee weken geleden worden weer opgeheven. Dat betekent onder andere dat publieke gebouwen, zoals bioscopen, buurthuizen, bibliotheken, pretparken en musea, weer open mogen.

Terug naar 'normale' gedeeltelijke lockdown

Vanaf woensdagavond gaat de situatie weer terug naar de gedeeltelijke lockdown en de bijbehorende regels die 13 oktober zijn ingevoerd. Dat betekent dat je thuis weer drie gasten mag ontvangen in plaats van twee en buiten met vier mensen mag samenkomen. Ook groepslessen in sportscholen zijn weer toegestaan.

'We zijn er nog niet'

De horeca blijft dicht en evenementen zijn nog steeds niet toegestaan. Hoelang deze regels blijven gelden, moet nog blijken. Premier Rutte liet weten dat het beter gaat met het aantal besmettingen - dus dat er ruimte is voor versoepeling -, maar dat er nog steeds verbetering nodig is. "De cijfers zijn nog hoog en dat geldt ook voor de druk op de ziekenhuizen."

Vaccin

Minister Hugo de Jonge liet weten dat, als alles goed verloopt, de eerste inentingen van het nieuwe coronavaccin in de eerste maanden van 2021 kunnen plaatsvinden. Welke bevolkingsgroepen in welke volgorde ingeënt worden, zal binnenkort door het kabinet besloten worden. "Het is een grote logistieke organisatie om iedereen te kunnen vaccineren."

De minister benadrukt dat vaccineren niet verplicht is, maar vrijwillig blijft. Wel zal het kabinet blijven adviseren om je wél in te enten, om zo het virus te bestrijden.

Feestdagen

Hoe de situatie er rond de feestdagen uitziet, ligt aan hoe het de komende weken zal gaan met de cijfers. "Als het aantal besmette mensen blijft dalen, hopen en denken we dat we halverwege december een eerste voorzichtige tussenstap kunnen zetten", aldus de Jonge. Begin december komt hier meer duidelijkheid over. "Hou vol."

Mondkapjesplicht per 1 december

De premier benadrukte nog een keer dat vanaf 1 december de tijdelijke coronawet ingaat. Dan wordt het verplicht om in publiekelijke binnenruimtes een mondkapje te dragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie