Up 2 Date

Kabinet voegt extra coronamaatregelen toe: publieke gebouwen dicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet voegt extra coronamaatregelen toe: publieke gebouwen dicht

Premier Rutte heeft dinsdagavond nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Waar drie weken geleden een gedeeltelijke lockdown werd aangekondigd en de horeca werd dichtgegooid, moeten nu ook publieke gebouwen zoals bioscopen, theaters, musea, bibliotheken, buurthuizen, dierentuinen en pretparken sluiten. Met dit verzwaringspakket hoopt het kabinet het aantal contactmomenten nog verder omlaag te brengen.

Sportscholen blijven open

Sportscholen mogen voorlopig open blijven, maar groepslessen zijn niet langer toegestaan. Zwembaden en sauna's moeten sluiten. Basis- en middelbare scholen blijven wel open, net als winkels en kapsalons. Voor contactberoepen verandert er niets.

Niet reizen

Rutte roept iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. "Ga niet voor de lol winkelen en ga gewoon in je eentje naar de supermarkt." De maximale groepsgrootte buiten wordt aangepast van vier naar twee personen. Binnen mag je nog maximaal twee gasten ontvangen in plaats van drie.

Het kabinet raadt ook niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland af tot ten minste half januari.

Minimaal twee weken

"Het gaat niet slecht, maar niet goed genoeg. De cijfers moeten sneller naar beneden", zei Rutte tijdens de persconferentie. De extra maatregelen bovenop de gedeeltelijke lockdown gaan morgenavond om 22:00 uur in en gelden minimaal twee weken. De gedeeltelijke lockdown zal tot ten minste half december gelden.

Regionale maatregelen

Het kabinet overweegt nog strengere maatregelen in te voeren in bepaalde regio's waar de cijfers het slechtst zijn. Op dit moment zijn dat onder andere Rotterdam, Dordrecht en Twente. Als de cijfers daar niet omlaag gaan, wordt daar misschien een avondklok of volledige lockdown ingevoerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie