Up 2 Date

9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

foto: Bas van Wijk
  1. Newschevron right
  2. 9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

De rechtbank in Amsterdam heeft Samir El Y., die op 8 augustus 2020 Bas van Wijk (24) doodschoot, veroordeeld tot 9 jaar cel en tbs. El Y. schoot Van Wijk dood toen die El Y. aansprak op het stelen van een horloge.

Horloge

Het tragische incident vond plaats in Park de Oeverlanden aan de Nieuwe Meer en voltrok zich voor het oog van veel spelende kinderen en strandgangers. El Y. bekende zijn daad, maar ontkende dat het zijn doel was om het horloge van Bas' vriend te stelen. Hij noemde het drama namelijk het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie, een onenigheid tussen twee vriendengroepen.

Indruk maken

El Y. gaf aan dat hij het horloge alleen eiste om indruk te maken, niet om geld te verdienen. Nadat Bas en zijn vriend weigerden het horloge te geven, schoot El Y. in het water. El Y. vertelde zich op dat moment vernederd te voelen. Hij schoot vervolgens door "adrenaline" in het been van Bas. Daarna schoot hij "eigenlijk per ongeluk" nog een keer, dat was het fatale schot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Straf

El Y. is schuldig bevonden aan doodslag en niet aan moord. Volgens het OM is er namelijk onvoldoende bewijs voor moord, omdat El Y. niet met een vooropgezet plan heeft gehandeld. Ook stelde de rechtbank dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis en cannabisverslaving heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is.

Vormfout

Een maand geleden eiste het Openbaar Ministerie nog 18 jaar cel en tbs. De straf is nu dus gehalveerd. NH Nieuws schrijft dat de straf vanwege een vormfout een stuk lager is dan de eis van het OM. Het OM klaagde El Y. aan voor 'gekwalificeerde doodslag', waar een hogere straf voor staat dan doodslag. Maar doordat de datum en en de plaats ontbraken op de tenlastelegging, kon de rechter alleen oordelen of er sprake was van doodslag.

De advocaat van de familie van Bas, Richard Korver, vindt de uitspraak teleurstellend, meldt NH Nieuws. "De familie is erg aangeslagen door de uitspraak", aldus de advocaat, die hoopt dat het OM in hoger beroep gaat.

Ster advertentie
Ster advertentie