Up 2 Date

Mondkapjesplicht gaat vandaag in: dit zijn de regels

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mondkapjesplicht gaat vandaag in: dit zijn de regels

Vanaf vandaag gaat de mondkapjesplicht in. Dat betekent dat het dragen van een mondkapje voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht is in publieke binnenruimten, zoals winkels, musea, theaters en in het onderwijs. Bij overtreding van de regels riskeer je een boete van 95 euro.

Waar moet het mondkapje aan voldoen?

Het mondkapje moet je neus, mond en kin bedekken en goed op je gezicht aansluiten. Een sjaal of bandana gebruiken mag niet, net als een spatscherm (faceshield). Deze bedekt de neus en mond namelijk niet volledig.

Waar moet je een mondkapje op?

Je moet een mondkapje dragen in alle publieke binnenruimten. Daaronder vallen onder andere winkels, restaurants, musea, theaters, concertzalen en benzinestations. Ook op school moet je er eentje dragen, met uitzondering van basisscholen en praktijkonderwijs zoals gym, zang, dans en toneel. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar vanaf vandaag moet je er ook op het station of bij de halte eentje dragen. Hetzelfde geldt voor luchthavens.

Ook bij contactberoepen wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt voor zowel de klant als voor de kapper, nagelstyliste, rijinstructeur of andere beoefenaar. Voor zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, geldt geen mondkapjesplicht.

Wat zijn de uitzonderingen?

Als mensen een vaste zitplaats hebben, is een mondkapje niet verplicht. Denk bijvoorbeeld aan een theater- of bioscoopzaal of een klaslokaal. Je hoeft het kapje dan alleen te dragen als je door het gebouw loopt. In het openbaar vervoer moet je je mondkapje wél altijd ophouden.

In kerken, moskeeën, tempels en synagogen geldt geen mondkapjesplicht net als in ziekenhuizen en zorginstellingen. Zij hebben eigen regels wat betreft mondkapjes. Verder zijn mondkapjes ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, bijwonen van muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Wie hoeven er geen mondkapje te dragen?

De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten of omdat ze door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun fysieke of mentale gezondheid.

Tot wanneer geldt de mondkapjesplicht?

In eerste instantie geldt de mondkapjesplicht voor drie maanden, dus tot 1 maart 2021. Het kan zijn dat de maatregel daarna weer voor drie maanden verlengd wordt als dat nodig blijkt uit de besmettingscijfers.

Meer informatie over de mondkapjesplicht vind je op de website van Rijksoverheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie