Up 2 Date

Eind volgend jaar 15 cent statiegeld op blikjes

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eind volgend jaar 15 cent statiegeld op blikjes

Na een lange tijd is eindelijk de knoop doorgehakt wat betreft het statiegeld op blikjes frisdrank, water en bier. Vanaf 31 december 2022 kan niemand er meer omheen en moet je 15 cent statiegeld per blikje betalen.

2 miljard

Jaarlijks worden er in Nederland ruim 2 miljard blikjes drinken verkocht, waarvan 150 miljoen zonder pardon in het milieu worden gegooid. Het statiegeld zou ervoor moeten zorgen dat deze blikjes niet meer belanden in de vrije natuur, maar worden gerecycled.

De oplossing

Besef dat je met het aantal blikjes dat per jaar in de natuur belandt, 25 olympische zwembaden kunt vullen. ‘’Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd’’, vertelt Staatssecretaris van Veldhoven aan RTL Nieuws.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toekomst

Er zijn veel bedrijven die na moeten denken over hoe het statiegeldsysteem het best georganiseerd kan worden. Zo wilt het Centraal Bureau Levensmiddelen ervoor zorgen dat alle verkooppunten, waaronder supermarkten een goed inleversysteem krijgen. ''Ook buiten de supermarkten om is het belangrijk dat er een breed inzamelsysteem wordt opgezet waar mensen hun blikjes kunnen inleveren'', benadrukt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelen aan het NOS. De horeca is een uitzondering op de regel. Voorlopig ligt de focus voor iedereen op het statiegeld van de kleine plastic flesjes, dat per 1 juli dit jaar wordt ingevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie