Naar homepage
Up 2 Date

Nederlandse journalist opgepakt in Griekenland na verlenen onderdak aan vluchteling

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse journalist opgepakt in Griekenland na verlenen onderdak aan vluchteling

Ingeborg Beugel, een Nederlandse journalist, is op het Griekse eiland Hydra opgepakt omdat ze daar een Afghaanse vluchteling onderdak verleent. Na een dag kwam Beugel weer vrij, maar ze zou nog een jaar gevangenisstraf en een boete van 10.500 euro krijgen.

'Manier om te intimideren'

In Griekenland geldt er sinds 1991 een wet die het verbiedt om hulp en onderdak te verlenen aan ongedocumenteerden. Volgens de advocaat van Beugel is de wet in de afgelopen decennia nauwelijks gebruikt en zou deze ook in strijd zijn met het Europees recht. Volgens secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is het "alarmerend" dat Beugel, die kritische stukken schrijft over het Griekse vluchtelingenbeleid, is opgepakt. "De wet waarop de Griekse autoriteiten zich beroepen en die de hulp aan vluchtelingen verbiedt, wordt bijna nooit gebruikt. Het heeft er alle schijn van dat dit een manier is om Beugel te intimideren."

'grimmig klimaat'

Beugel was jarenlang redacteur, trad regelmatig op als Griekenlandcorrespondent in talkshows en werkt voor de De Groene Amsterdammer en BNNVARA. Europarlementariër Tineke Strik, die eerder met Beugel samenwerkte, noemt de arrestatie ook een vorm van intimidatie. "De arrestatie van Beugel laat zien hoe grimmig het klimaat is in Griekenland. Mensen die humanitaire hulp willen verlenen aan vluchtelingen worden keihard aangepakt, op die manier willen de Grieken een afschrikwekkend voorbeeld stellen", aldus Strik.

World Press Freedom

Het is niet het eerste incident in Griekenland met betrekking tot journalisten en de verharding van het vluchtelingenbeleid. Zo staken onbekenden de afgelopen tijd kantoren van media in de hoofdstad Athene in brand. Ook kelderde Griekenland op de World Press Freedom Index. In 2005 stond Griekenland nog op de negentiende plaats, terwijl het land het afgelopen jaar op de zeventigste plaats belandde.

Ster advertentie
Ster advertentie