Naar homepage
Up 2 Date

Coronacrisis had grote impact op kwaliteit van zorg in 2020

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronacrisis had grote impact op kwaliteit van zorg in 2020

Uit een analyse van Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) blijkt dat de coronacrisis een grote impact had op de kwaliteit van zorg in 2020. Zo zijn een paar honderd patiënten extra overleden na ongevallen, werden 11 procent minder kankeroperaties uitgevoerd, minder mensen meldden zich met een hart- of herseninfarct bij een ziekenhuis en 140.000 operaties moeten nog uitgevoerd worden.

Alarmerende cijfers

De SKR heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van zorg in 2020 en de cijfers zijn alarmerend. Met name in de eerste golf vanaf maart 2020 werd reguliere zorg veel uitgesteld en artsen zien daar nu de gevolgen van. Omdat onder meer kankerdiagnoses en operaties werden uitgesteld zien oncologen nu veel meer patiënten met tumoren in een verder gevorderd stadium. Zo had maar liefst 40 procent van de huidkanker patiënten tijdens de tweede golf uitzaaiingen in de hersenen, terwijl dat voor de coronacrisis slechts 27 procent was.

Minder naar het ziekenhuis

Patiënten gingen in 2020 ook minder snel naar het ziekenhuis. Zo waren er 9 procent minder opnames van patiënten met een herseninfarct en 15 procent minder behandelde hartinfarcten. Michel Wouter, onderzoeksleider van de SKR, zegt dat de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn. "Sommige mensen merken niet direct dat ze een hartinfarct gehad hebben als ze bijvoorbeeld pijn hadden aan de borst, maar er is wel degelijk schade. Mogelijk komen die mensen nu met grotere schade later bij een arts terecht."

Volle IC's

In de traumazorg was er een "significante toename" van patiënten die na een ongeval in het ziekenhuis overleden. Normaal gesproken ligt dat percentage op 2,4 procent, nu was dat 2,9 procent. In de praktijk zijn dat zo'n 400 patiënten die mogelijk niet zouden zijn overleden als er meer plek was geweest op de IC's.

Daarnaast werd een enorm aantal planbare operaties uitgesteld. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om 12.000 heup- en knieoperaties. In totaal moeten er nog 140.000 uitgestelde operaties worden uitgevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie