Naar homepage
Up 2 Date

Zorgen om drukte in winkelstraten na Black Friday-weekend

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zorgen om drukte in winkelstraten na Black Friday-weekend

Het was afgelopen Black Friday-weekend in veel steden erg druk in de winkelstraten. Te druk voor de coronatijd, vinden onder anderen veel burgemeesters en daarom gingen in verschillende steden de winkels eerder dicht. Om te voorkomen dat het in aanloop naar de feestdagen vaker zo druk gaat zijn, gaan de veiligheidsregio's vandaag in overleg met het kabinet over maatregelen.

Verzoek aan het kabinet

In onder andere Rotterdam, Eindhoven en Dordrecht gingen de winkels dit weekend eerder dicht, omdat de coronamaatregelen niet meer goed opgevolgd konden worden. Ook in Amsterdam en Maastricht werden mensen opgeroepen om niet naar het centrum te komen.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb liet weten dat de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's van tevoren aan het kabinet hadden gevraagd om Black Friday te beperken. Het kabinet ontkent dat er zo'n verzoek is gedaan. Burgemeester Aboutaleb liet daarop weten niet expliciet om een verbod te hebben gevraagd, maar wel om extra maatregelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te veel reclame en mensen uit België

Een winkelverbod invoeren is lastig, maar volgens de voorzitter van Het Veiligheidsberaad, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, kan het kabinet wel wat doen aan het grote aantal mensen dat vanuit België komt om in ons land te shoppen, omdat daar de meeste winkels nog gesloten zijn. "Die extra stroom kunnen de steden er niet bij hebben en die zou het kabinet moeten stoppen", aldus Bruls.

Volgens vakbond FNV is er nog iets waar het kabinet scherper op kan zijn: grote winkelketens die veel reclame maken voor Black Friday-kortingen. "Grote ketens als MediaMarkt en Kruidvat hebben schandalig veel reclame gemaakt voor Black Friday. Bizar gewoon. Dat moet ophouden", aldus bestuurder Linda Vermeulen tegen Trouw.

Rustiger, maar te druk

Het was afgelopen Black Friday trouwens wel minder druk dan vorig jaar. Uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus, die in elf steden meetpunten heeft, kwamen er toen zo'n 40.000 mensen voorbij. Dit jaar waren dat er 13.000. Ook op 'gewone' dagen is het nu minder druk dan vorig jaar, maar nog steeds té druk voor tijdens de coronacrisis.

Nieuw gedragsonderzoek

Ondanks dat het dus erg druk was in de winkelstraten, houden de meeste Nederlands zich juist beter aan de coronaregels. Dat blijkt uit nieuw gedragsonderzoek van het RIVM. In vergelijking met vorige maand vermeden meer mensen drukke plekken en lieten meer mensen zich testen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie