Up 2 Date

Jongeren kunnen vanaf vandaag anoniem en zonder gevolgen hun mes inleveren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jongeren kunnen vanaf vandaag anoniem en zonder gevolgen hun mes inleveren

Deze week kunnen jongeren anoniem en straffeloos hun steekwapens inleveren. De actie maakt onderdeel uit van een nieuwe campagne die wapenbezit onder jongeren moet ontmoedigen en is een initiatief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steek- en vuurwapens

"Het dragen van een niffie is echt niet wijs. Drop je knife en doe wat met je life", is het motto van de campagne. Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek. In sommige gemeentes is het naast het inleveren van een steekwapen ook mogelijk vuurwapens in te leveren. De politie komt die dan in burgerkleding thuis ophalen.

verboden

Minister Grapperhaus en minister Dekker vinden het belangrijk dat de regels over wapens duidelijk zijn voor jongeren. "Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes", aldus Grapperhaus. Hij verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel in consultatie te doen om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen.

Steekincidenten

Uit onderzoek van de NOS bleek in 2020 dat er een toenemend aantal steekincidenten onder minderjarigen hadden plaatsgevonden. Jongerenwerkers sloegen toen alarm over het wapenbezit onder jongeren. Ook pleitten ruim 70 procent van de burgemeesters voor een messenverbod voor jongeren.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie