Up 2 Date

Inflatie in augustus naar nieuw record van 13,6 procent

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Inflatie in augustus naar nieuw record van 13,6 procent

Het dagelijks leven blijft voor veel mensen in Nederland maar duurder worden. In de maand augustus is de inflatie opnieuw gestegen, dit keer naar een recordhoogte van 13,6 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat betekent dat de prijzen van veel producten en diensten gemiddeld 13,6 procent duurder waren dan vorig jaar in die maand.

Energie, eten en drinken

Het grootste deel van die prijsstijging komt door de hoge energieprijzen: die stegen afgelopen jaar met ruim 88 procent. Maar ook eten en drinken is een stuk duurder geworden. Volgens het CBS is dat nu zo'n 11 procent duurder dan vorig jaar. Dat is allemaal voor een groot deel te wijten aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toenemende armoede

Vorige maand kwam de inflatie voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uit. Het CBS verwacht dat de inflatie voorlopig nog wel hoog zal blijven en waarschuwt voor toenemende armoede. Twee weken terug werd al duidelijk dat de koopkracht dit jaar waarschijnlijk met 6,8 procent daalt. De laatste keer dat de verwachtingen zo slecht waren, was in de jaren 90.

Plan kabinet

Het kabinet is bezig met een plan om iets aan die dalende koopkracht te doen en huishoudens die in financiële moeilijkheden komen te compenseren. Na een marathonoverleg is afgelopen nacht een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar. De details daarvan worden op 20 september, Prinsjesdag, bekendgemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij geldzorgen

Kom je er echt niet meer uit met je financiën? Je kunt altijd hulp zoeken. Dat kan het beste bij de gemeente. Speciale hulpteams kunnen jou ondersteunen bij je geldzorgen, het op orde krijgen van je geldzaken of het uitzoeken van welke regelingen je gebruik kunt maken.

Op de website van het NIBUD vind je meer tips en doorverwijzingen. Ook deze pagina's van de Rijksoverheid en Wijzer in geldzaken kunnen je verder helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie