Up 2 Date

Vrouw die zichzelf stalkte en ander beschuldigde wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vrouw die zichzelf stalkte en ander beschuldigde wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie vervolgt een vrouw die zichzelf stalkte, maar jarenlang de buitenwereld deed geloven dat iemand anders de dader was. Twee jaar geleden verscheen Sanne S. (33) op televisie in het programma Zeeman confronteert: stalkers, waar ze beweerde dat ze gestalkt werd. In werkelijkheid stuurde ze zelf intimiderende, bedreigende en racistische berichten naar zichzelf. Door gebruik te maken van de telefoon van de man, leken deze berichten van hem afkomstig te zijn.

Stalken

Twee jaar geleden deelde Sanne S. haar verhaal op televisie over een verschrikkelijke periode waarin ze werd lastiggevallen door een vermeende stalker. Niemand twijfelde aan de waarheid van haar woorden. De bedreigingen en berichten die ze ontving, leken echt. Ze beweerde dat Berry, een patiënt met wie ze tijdens haar stage in contact was gekomen, de dader was. Maar toen het televisieprogramma verder onderzoek deed, ontdekten ze dat er geen enkel bewijs was voor de beweerde stalking. Het werd al snel duidelijk dat Sanne S. de hele situatie zelf had geënsceneerd. Tijdens een confrontatie in de aflevering gaf ze dit ook toe en betuigde ze spijt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fraude

heeft destijds op een slimme manier gehandeld door onder andere het nummer van Berry te gebruiken en zich als hem voor te doen. Dit had ernstige gevolgen. Berry, nu 55 jaar oud, kreeg in 2019 een straf van twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Hij onderging een behandeling en moest ook nog een geldboete betalen. Ondanks zijn voortdurende ontkenning lijkt het nu alsof er sprake was van een enorme gerechtelijke vergissing. Gister heeft een woordvoerder aan RTL Boulevard bevestigd dat Sanne zichzelf heeft gestalkt, terwijl iedereen aanvankelijk dacht dat zij het slachtoffer was. Het Openbaar Ministerie beschouwt Sanne S. nu als de dader en zal haar aanklagen voor onder andere het doen van een valse aangifte en identiteitsfraude.

Onvoorstelbaar

Berry reageert via zijn advocaat op de beslissing van het Openbaar Ministerie om Sanne S. te vervolgen. Hij vertelt aan RTL Boulevard: ''Het is onvoorstelbaar dat mevrouw in staat is geweest om zo veel valse aangiftes te doen. Zij is altijd op haar woord geloofd en dat heeft ertoe geleid dat ik ten onrechte in de gevangenis heb gezeten en ten onrechte in het Pieter Baan Centrum opgenomen ben geweest. Het is voor mij een grote opluchting dat zij nu eindelijk door de mand is gevallen. Haar vervolging is een eerste stap naar gerechtigheid voor mij. Daarnaast is mijn advocaat bezig met een herzieningsverzoek. Dat gaat zo snel mogelijk naar de Hoge Raad.''

Ster advertentie
Ster advertentie