Up 2 Date

Fabeltjeskrant-uitspraak 'oogjes dicht en snaveltjes toe' komt in de Van Dale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Fabeltjeskrant-uitspraak 'oogjes dicht en snaveltjes toe' komt in de Van Dale

De beroemde uitspraak 'oogjes dicht en snaveltjes toe' uit het kinderprogramma De Fabeltjeskrant krijgt een plekje in de Dikke Van Dale. Dit vertelde hoofdredacteur Ton den Boon zondag in het radioprogramma Volgspot.

Op meerdere manieren gebruikt

Iedere aflevering van De Fabeltjeskrant werd door Meneer De Uil afgesloten met de woorden 'oogjes dicht en snaveltjes toe'. Ton den Boon legt in het radioprogramma uit dat deze uitspraak inmiddels op meerdere manieren wordt gebruikt.

"Het is nog steeds een wens voor het slapengaan, soms als je lang televisie gekeken hebt. Maar het wordt ook op een andere, cynische manier gebruikt: om aan te geven dat mensen hun ogen willen sluiten voor misstanden, corruptie of omkoping", vertelt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere uitdrukkingen

Dit is niet de eerste uitdrukking uit De Fabeltjeskrant die in de Van Dale verschijnt. Eerder werd het woord 'appelig', waarmee Stoffel de Schildpad uitdrukt dat hij zich loom en lusteloos voelt, toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek. Ook de term 'kijkbuiskinderen', waarmee Meneer De Uil zijn jonge kijkers aansprak, heeft een plekje verworven.

Over 'De Fabeltjeskrant'

De Fabeltjeskrant is een kinderserie die werd uitgezonden tussen 1968 en 1992. In totaal werden er meer dan 1600 afleveringen gemaakt. Het programma werd in 2005 uitgeroepen tot het beste Nederlandse kinderprogramma aller tijden.

Ster advertentie
Ster advertentie