Up 2 Date

Belastingdienst weer in de fout: alleenstaande moeder krijgt aanslag van 10.000 euro

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Belastingdienst weer in de fout: alleenstaande moeder krijgt aanslag van 10.000 euro

De Belastingdienst is opnieuw in de fout gegaan met betrekking tot toeslagen. Zo kregen vorige week zeker tweehonderd Nederlanders onterecht bericht dat ze toeslagen moeten terugbetalen. Het Leidsch Dagblad schrijft over een Nederlands-Marokkaanse moeder uit Leiden, die geschokt was toen ze las dat ze 10.000 euro moest terugstorten.

Onmogelijk om terug te betalen

De Nederlands-Marokkaanse vrouw is een alleenstaande moeder, die in een flat woont met haar dochter. Zij behoort tot de honderden Nederlanders die de afgelopen weken onterecht te horen kregen dat zij hun toeslagen voor dit jaar kwijtraken. Ook kregen zij bericht dat ze de ontvangen toeslagen tussen 2014 en 2020 moeten terugbetalen.

Na het ontvangen van het bericht bezocht de Nederlands-Marokkaanse moeder huilend haar buurtcoach om het te vertellen. Ook zij ontving al die jaren huur- en zorgtoeslag en heeft een uitkering. "Ze kan dat geld onmogelijk terugbetalen", vertelt buurtcoach Ilonka van Rijn.

Gegevens IND niet goed verwerkt

Op de eigen website schrijft de Belastingdienst over de onterecht verstuurde berekeningen: "Wij hebben in sommige gevallen gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst niet goed verwerkt. Daardoor hebt u deze brief misschien ten onrechte gekregen. Dat spijt ons zeer." Het gaat om berichten met een datum tussen 5 maart 2021 en 24 april 2021, waardoor het nog mogelijk is dat mensen er een zullen ontvangen.

Nieuwe berekening

Wie de brief inderdaad ten onrechte heeft ontvangen, krijgt een nieuwe berekening van de Belastingdienst. "En we sturen u een brief waarin we uitleggen wat er is gebeurd. Met de brief met datum tussen 5 maart en 24 april hoeft u niets te doen. U hoeft het vermelde bedrag ook niet terug te betalen", aldus de Belastingdienst.

'Niets geleerd van toeslagenschandaal?'

SP-Kamerlid Renske Luijten, die samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt het kindertoeslagenschandaal onthulde, reageert boos op Twitter. Zij vindt de excuses van de Belastingdienst niet genoeg. "Niets geleerd van toeslagenschandaal? Wat zijn excuses waard als werkwijze 0,0 is aangepast?", schrijft ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie