Up 2 Date

JoeyAK moet vijf ton terugbetalen aan de Staat

foto: Instagram: @joeyakz6
  1. Newschevron right
  2. JoeyAK moet vijf ton terugbetalen aan de Staat

De rechter heeft vandaag geoordeeld dat JoeyAK vijf ton moet terugbetalen aan de Staat. Volgens de rechtbank heeft de 27-jarige artiest dat bedrag op een illegale wijze verkregen. Eén van de bewijsstukken die het Openbaar Ministerie aanleverde was een filmpje waarop te zien was dat een kind uit de directe omgeving van JoeyAK speelde met twee ton aan contant geld.

Verdenking OM

Volgens het OM verdiende JoeyAK zijn geld met de handel van cocaïne. Justitie stelt dat de Amsterdammer onder de naam ‘Beton’ berichten zou hebben verstuurd over een investering in coke van drie ton. Dit, samen met het filmpje van het kind dat speelde met het contante geldbedrag en de eerdere huiszoekingen waarbij er veel geld werd gevonden, maakt dat het OM een sterke zaak had tegen de Amsterdamse rapper.

Weerwoord advocaat

Volgens Wouter de Zanger, de advocaat van JoeyAK, klopt het verhaal voor geen meter. De Zanger stelt dat zijn client al zijn geld heeft verdiend met muziek gerelateerde bezigheden. Het bedrag van twee ton gebruikte de rapper volgens zijn advocaat voor een clipshoot. De Zanger legt uit dat dat niet gek is. Volgens hem kreeg JoeyAK vaak contant geld voor zijn optredens en daarnaast verdiende hij naar verluidt vijfduizend euro voor een meet and greet. Ook dat geld kreeg hij volgens zijn advocaat in contanten uitbetaald. "Hij rapt niet zomaar wat, het is een hele populaire artiest. Zijn albums komen hoog in de noteringen, en zijn nummers worden tientallen miljoenen keren beluisterd", aldus De Zanger.

Oordeel rechter

Volgens de rechtbank hield JoeyAK geen boekhouding bij van zijn contact verkregen inkomsten. Daarom zegt de rechtbank niet vast te kunnen stellen hoeveel optredens JoeyAK gedaan heeft voor contant geld. Om die reden kan volgens de rechter niet bepaald worden wat de precieze inkomsten waren van de optredens en de meet and greets. De rechtbank wil daarom ook geen rekening houden met deze verdiensten en oordeelt dat JoeyAK vijf ton terug moet betalen. Wel is de rechter van mening dat er niet vastgesteld kan worden dat JoeyAK de berichten over het investeren in cocaïne heeft verstuurd onder de naam “Beton”.

Lopende ontvoeringszaak

Momenteel loopt er ook een strafzaak tegen onder andere JoeyAK en Bigidagoe voor de ontvoering van rapper Kobus L. Eerder werd er tegen JoeyAK zeven jaar geëist en tegen Bigidagoe vier jaar. De rechtbank zal in maart het vonnis uitspreken tegen de verdachten.

Ster advertentie
Ster advertentie