Up 2 Date

Black Lives Matter-beweging wint Olof Palme Prijs

foto: tetiana.photographer / Shutterstock.comfoto: tetiana.photographer / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Black Lives Matter-beweging wint Olof Palme Prijs

De Black Lives Matter-beweging heeft dit jaar de Olof Palme Prijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of organisaties die buitengewone prestaties verrichten. Volgens de jury hebben de protesten laten zien dat racisme en racistisch geweld nog altijd een wereldwijd probleem zijn.

Reactie jury

"Dat de krachtige stemmen van zwarte Amerikanen internationaal zo sterk aanslaan, laat zien dat het in feite draait om wereldwijde bedreigingen van de menselijke waardigheid en fundamentele mensenrechten", zegt de jury. Aan de prijs zit een bedrag van 100.000 dollar verbonden.

Protesten

De Black Lives Matter-beweging ontstond in 2013 nadat de man die Trayvon Martin doodschoot werd vrijgesproken. Het jaar daarop kreeg de beweging meer bekendheid door protesten die volgden op de dood van Michael Brown en Eric Garner. In 2020 waren er wereldwijd protesten toen George Floyd en Breonna Taylor om het leven kwamen door politiegeweld.

Nobelprijs voor de Vrede

De BLM-beweging maakt overigens ook kans op de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse parlementslid Peter Eide heeft de nominatie ingediend. "Een van de belangrijkste uitdagingen in Amerika, maar ook in Europa en Azië, is de groeiende tegenstelling gebaseerd op ongelijkheid. Black Lives Matter is een heel belangrijke wereldwijde beweging geworden die raciale ongelijkheid bestrijdt", zegt hij hierover.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie