Up 2 Date

Steeds meer (jonge) mannen krijgen mond-keelholtekanker door HPV: "Er moet meer bewustwording komen"

foto: ter illustratie: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer (jonge) mannen krijgen mond-keelholtekanker door HPV: "Er moet meer bewustwording komen"

Steeds meer (jonge) mannen krijgen mond-keelholtekanker door het humaan papillomavirus (HPV). Dit signaleert kno-arts en onderzoeker Femke Verhees van Maastricht UMC+ in haar promotieonderzoek. Er is alleen niet veel bekend over het verband tussen het virus en deze vorm van kanker.

Mond- en keelholtekanker

Het aantal gevallen van kanker in de mond of keelholte is de afgelopen jaren ruim verdubbeld volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland. Het aantal is gestegen van zo'n driehonderd per jaar naar bijna zevenhonderd per jaar. Begin jaren '90 werd maar een paar procent van deze kankergevallen door HPV veroorzaakt. Nu gaat dat waarschijnlijk richting de vijftig procent. Mond-keelholtekanker kan ondanks de verbeterde behandelingen fataal aflopen, schrijft RTL Nieuws.

Risico's

Roken en alcohol zijn de twee bekendste risicofactoren van mond-keelholtekanker, maar de grote boosdoener is tegenwoordig HPV. Dit virus is seksueel overdraagbaar en vrouwen kunnen er onder meer baarmoederhalskanker van krijgen. Het feit dat het virus ook andere vormen van kanker kan veroorzaken is minder bekend. Als de bewustwording hierover groter wordt, zou dat volgens Verhees de animo voor HPV-vaccinaties kunnen vergroten. "Deze vaccinaties maken het risico op ziekte veel kleiner", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Bewustwording

Verhees hield zelf een peiling onder ruim duizend mensen en constateerde dat er een sprake was van een flink kennisgebrek. Met name over de risico's die mannen lopen met HPV. Slechts dertig procent van de deelnemers kende het humaan papillomavirus. Van deze kleine groep wist dertig procent dat het virus mond- en keelholtekanker kan veroorzaken. Daar valt volgens de onderzoeker dus nog veel te winnen. "Vaccinaties bieden goede bescherming tegen het virus en HPV-gerelateerde kanker", zegt Verhees in een verklaring. "Maar als ouders niet bekend zijn met HPV of de gevolgen van een infectie, zullen ze minder snel geneigd zijn om hun kinderen te laten vaccineren."

Ster advertentie
Ster advertentie