Up 2 Date

Ketanji Brown Jackson wordt allereerste zwarte vrouwelijke opperrechter in VS

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ketanji Brown Jackson wordt allereerste zwarte vrouwelijke opperrechter in VS

Ketanji Brown Jackson treedt officieel toe tot het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat heeft de Senaat van het Amerikaanse parlement bevestigd. Dat is een historische benoeming, aangezien Brown Jackson hiermee de allereerste zwarte vrouw is die in de VS opperrechter wordt.

53 tegen 47

Brown Jackson werd door president Joe Biden naar voren geschoven. Biden was met name onder de indruk van Brown Jackson omdat ze ervaring heeft als pro-Deoadvocaat, een rol waar geen van haar voorgangers ervaring mee heeft. Ze stond in die rol arme mensen bij die geen advocaat konden betalen. Brown Jackson kreeg in de Senaat de steun van alle Democraten. Haar benoeming werd uiteindelijk goedgekeurd met 53 stemmen tegen 47. Ze kreeg zelfs 3 stemmen van Republikeinse senatoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pensioen

Opperrechter Stephen Breyer kondigde in januari aan met pensioen te gaan op 83-jarige leeftijd. Brown Jackson wordt dus zijn opvolger. Net als Breyer is Brown Jackson een progressieve opperrechter, waardoor de samenstelling van het Hooggerechtshof hetzelfde blijft: zes conservatieve rechters tegenover drie progressieve.

Voor het leven

Wie in het Amerikaanse Hooggerechtshof tot rechter wordt benoemd, wordt in principe voor het leven benoemd. Daardoor komt het soms voor dat rechters in ambt overlijden. Ze kunnen er echter ook voor kiezen om, net als Breyer, met pensioen te gaan of af te treden.

Ster advertentie
Ster advertentie