Up 2 Date

Muziek moet in het hele land veel zachter, adviseert de Gezondheidsraad

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Muziek moet in het hele land veel zachter, adviseert de Gezondheidsraad

Hoe lekker is het om je volume op maximaal te zetten en even goed los te gaan op je favoriete nummer? Hoewel het goed is voor je stemming, zijn je oren er niet zo blij mee. Op dit moment loopt 54 procent van de jongeren gehoorschade op door het luisteren naar te luide muziek. Daarom heeft de Gezondheidsraad nu aan de overheid geadviseerd om het maximale geluidsniveau met de helft te verlagen.

Advies

Het advies van de Gezondheidsraad houdt in dat het maximale geluidsniveau verlaagd moet worden met 3 decibel, oftewel van van 103 dB naar 100 dB. Dat lijkt misschien weinig, maar dit houdt in de praktijk een halvering van het geluid in. De raad is van mening dat deze vermindering voor veel minder gehoorschade zal leiden. Ook staat er in het advies dat er meer preventie moet plaatsvinden, door het stimuleren van gehoorbescherming, en er meer voorlichtingen gegeven moeten worden.

Beginnend hoorverlies kinderen

Dat naar te harde muziek luisteren slecht is voor je oren, weten we natuurlijk al langer. Een recent Rotterdams onderzoek onder ruim 3300 kinderen tussen de 9 en 11 jaar was echter de aanleiding voor een nieuw advies van de raad. Hieruit blijkt namelijk dat 1 op de 7 kinderen op deze leeftijd al last heeft van beginnend hoorverlies en zelfs bepaalde hoge frequenties al niet meer kan horen.

Concerten en oortjes

De oorzaak van het beginnende hoorverlies zit hem in verschillende factoren. Uit een onderzoek dat gehouden is in dertig landen blijkt dat 50 procent van de jongeren gehoorschade oploopt bij feesten en concerten. Daarbij wordt een kwart van de jongeren blootgesteld aan hoge geluidsniveaus doordat ze hun oortjes te hard hebben staan. Volgens de Gezondheidsraad moet vooral het geluid bij concerten en feesten zachter om te voorkomen dat in de toekomst nog meer jongeren gehoorschade oplopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tinnitus

De gehoorproblemen die ontstaan door het luisteren naar te harde muziek, wordt ook wel tinnitus genoemd. Dit kan ontstaan door kort te luisteren naar extreem harde muziek of door een langdurige blootstelling aan mindere decibels, denk aan het luisteren naar muziek door je oortjes. De beschadigde trilhaartjes in je oor geven geen of minder informatie door naar je hersenen, waardoor je een tijdelijke of blijvende piep hoort. Sommige mensen met deze oorsuizen ervaren mentale klachten en vinden het lastig om ermee te leren leven.

Bewustwording

De Gezondheidsraad probeert met het nieuwe advies een bewustwording te creëren onder de jongeren. Tinnitus-expert Dyon Scheijen vertelt aan de Volkskrant dat deze bewustwording gelukkig al wel de goede kant op gaat. Grote festivals en clubs letten steeds meer op hoe hard het geluid staat en oordoppen worden ook met meer regelmaat uitgedeeld.

Ster advertentie
Ster advertentie