Up 2 Date

Grapperhaus over geweld tegen hulpverleners tijdens jaarwisseling: "Misdadig"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Grapperhaus over geweld tegen hulpverleners tijdens jaarwisseling: "Misdadig"

Ook afgelopen jaarwisseling was er helaas weer sprake van geweld tegen hulpverleners. In een statement van de Rijksoverheid schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onder andere: "Het is verschrikkelijk en tegelijk misdadig dat opnieuw hulpverleners op diverse plekken in het land gewelddadig zijn gehinderd in hun werk en met veel gevaarzetting zijn bekogeld met explosieven en stenen."

Arrestaties

In het bericht gaat het over geweld tegen politieagenten, boa's, de brandweer en ambulancepersoneel. Grapperhaus schrijft dat de Mobiel Eenheid (ME) nodig was om "erger te voorkomen". Ook zegt hij dat er al verschillende aanhoudingen zijn verricht en er meer zullen volgen. Veroordeelden moeten mogelijk zelf de kosten van hun vernielingen betalen. "Voor geweldplegers is er geen pardon. De politie doet er alles aan om de daders van dit verschrikkelijke geweld zo snel mogelijk op te pakken."

Volgens Ambulancezorg Nederland en beroepsvereniging V&VN heeft ambulancepersoneel afgelopen jaarwisseling juist weinig te maken gehad met agressie. "Het aantal agressie-incidenten is zeer gering geweest", aldus een woordvoerder tegen NU.nl. Precieze cijfers zijn er nog niet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vuurwerkverbod

Hoewel er ondanks het vuurwerkverbod toch behoorlijk wat werd afgestoken tijdens oudejaarsnacht, is er bij de spoedeisende hulpdiensten toch opnieuw verschil gemerkt in het aantal vuurwerkslachtoffers. "De eerste indruk is dat het vuurwerkverbod ook deze oud en nieuw heeft bijgedragen aan minder druk op de zorg. Precieze cijfers over de jaarwisseling van verschillende hulpdiensten, politie en het Openbaar Ministerie worden nu verzameld." De resultaten hiervan worden naar verwachting begin deze maand nog naar de Tweede Kamer gestuurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek op aanpak

Begin deze week uitten ambulancemedewerkers uit Gelderland nog hun kritiek op de 'te slappe' aanpak van justitie tegen geweld tegen hulpverleners. Ze gaven aan geen zin meer hebben om aangifte te doen van geweld en agressie, omdat hun zaken haast nooit voor de rechter verschijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie