Up 2 Date

Ook Zeeland gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ook Zeeland gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

Het bestuur van Zeeland heeft aangegeven dat zij namens de provincie excuses zullen maken voor het slavernijverleden. Dat zal gebeuren op 1 juli, de dag dat het landelijke Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start gaat. Zeeland volgt met de excuses het voorbeeld van de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Volgens de Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie Zeeland, is de dag dat het landelijke Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start gaat de perfecte gelegenheid om excuses te maken. Op 1 juli is het namelijk precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en het Caribisch gebied.

Rol Zeeland

De provincie verzocht de Leidse historicus Henk den Heijer een tijd geleden onderzoek te doen naar de rol van Zeeland in de slavernij. De Heijer concludeerde daarop dat Zeeland een groot aandeel heeft gehad in de Nederlandse slavenhandel. Vanaf 1630 zijn 270.000 mensen op Zeeuwse schepen vanuit Afrika naar koloniën getransporteerd. Dat is 45 procent van de totale Nederlandse slavenhandel.

Vlissingen grootste vervoerder

Den Heijer concludeerde daarnaast dat het huidige Zeeuwse bestuur op historische gronden de morele erfenis draagt van het Zeeuwse bestuur dat ooit volop deelnam aan de slavenhandel en slavernij. De Middelburgse stadsbestuurders waren namelijke de belangrijkste bestuurders van de West-Indische Compagnie (WIC) en de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Vlissingen was de grootste vervoerder van tot slaaf gemaakten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niemand persoonlijk schuldig

In lijn met het verzoek van de Vlissingse raad hebben de Gedeputeerde Staten er nu dan ook voor gekozen excuses te maken voor dit schrijnende verleden. De gedeputeerden schrijven dat "niemand van ons persoonlijk schuldig is aan de slavernij van toen". Het college stelt daarnaast wel, dat met een "groot aandeel van Zeeuwse gezagsdragers en anderen, tienduizenden medemensen op systematische en gruwelijke wijze zijn ontmenselijkt."

Eerdere excuses

Premier Mark Rutte bood in december 2022 namens de Nederlandse regering al excuses aan voor het slavernijverleden. Dit jaar volgden de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland dit voorbeeld al. Ook steden zoals Rotterdam en Utrecht boden hun excuses aan. De gemeenten Vlissingen en Middelburg doen dit, tegelijk met de provincie Zeeland, op 1 juli.

Ster advertentie
Ster advertentie