Up 2 Date

Kleding van Sanda Dia zonder goedkeuring van familie vernietigd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kleding van Sanda Dia zonder goedkeuring van familie vernietigd

De kleding die Sanda Dia droeg tijdens de Reuzengomdoop in Leuven waarbij hij om het leven kwam, zijn per ongeluk zonder toestemming van de familie vernietigd.

Kleding

Eind mei vond het Reuzengomproces plaats. Tijdens dat proces toonde de vader van Sanda, Ousmane Dia, de met modder besmeurde schoenen van zijn zoon aan de pers. Hij stond op de trappen van het Hof van Beroep in Antwerpen; een plaatje dat diep indruk maakte. Dit paar donkere Nikes was zo ongeveer het enige bezit van Sanda dat na het gerechtelijk onderzoek aan zijn familie kon worden teruggegeven. De laptop en iPhone van de 20-jarige student werden ook teruggestuurd naar de familie, maar bleken helaas beschadigd te zijn. Over de kleren die Sanda Dia droeg bij het begin van de fatale doop was lange tijd niets vernomen. Waar de kledingstukken naartoe waren, leek niemand te weten. ''Tot de familie anderhalve week geleden een telefoontje kreeg van Slachtofferhulp uit Turnhout'', meldt een bron dichtbij het onderzoek. ''Het gerecht zou nog drie zakken kleren hebben teruggevonden van Sanda. Of de familie die nog terug wou, vroegen ze. Natuurlijk, elk bezit van Sanda is voor hen kostbaar.'' Het zou gaan om de broek, het T-shirt en de trui die Sanda droeg op die dag in december 2018 toen hij urenlang dooprituelen moest ondergaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fout

De broer van Sanda Dia, Seydou De Vel, vertelt aan VRT NWS: ''Half september kregen we via de telefoon te horen dat er nog drie zakken met kleren van Sanda waren, met de vraag of we die wilden komen ophalen in Hasselt. We zouden nog een telefoontje krijgen om concreet af te spreken, maar dat is uiteindelijk niet gekomen. In plaats daarvan volgde een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek. We wisten niet op voorhand waarover dat zou gaan. Daar kregen we dan te horen dat de zakken al vernietigd waren door een fout bij Justitie. Het ging blijkbaar om een combinatie van verschillende fouten. We begrijpen dat wel, maar dat neemt niet weg dat er fouten zijn gemaakt. En als nabestaanden moeten wij daar wel mee verder.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bevestigd

De rechterlijke macht heeft de fout bevestigd die destijds is gemaakt bij de rechtbank in Turnhout, waar het onderzoek begon. ''Dit is bijzonder pijnlijk'', zegt Guido Vermeiren, procureur bij het parket van Limburg, in De Ochtend op Radio 1. ''We willen deze fout niet enkel naar de familie van Sanda Dia communiceren. Ik wil onze organisatie, heel het openbaar ministerie, laten doordringen van de noodzaak om de familie te laten beslissen. Vandaag heb ik meerdere vergaderingen geleid om iedereen nog eens op scherp te zetten. Dit mag niet nog eens opnieuw gebeuren.'', aldus Vermeieren.

Ster advertentie
Ster advertentie