Up 2 Date

Messendatabase opgezet vanwege toegenomen steekpartijen onder jongeren

foto: Nederlands Forensisch Instituut | Rijksoverheid
  1. Newschevron right
  2. Messendatabase opgezet vanwege toegenomen steekpartijen onder jongeren

Er vinden in Nederland zoveel steekpartijen onder jongeren plaats, dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een messendatabase is begonnen. Voor vuurwapens was die er al, maar nu worden er ook honderden messen op specifieke kenmerken onderzocht. Dit moet de politie helpen in onderzoeken naar messengeweld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overzicht van soorten messen

Peter Zoon, onderzoeker bij het NFI, vertelt tegen NOS dat ze een goed overzicht willen krijgen van de soorten mensen die op straat in omloop zijn. Er worden foto's van in beslag genomen steekwapens genomen en sommige worden verder onderzocht. "Want het is een kwestie van tijd voor we die messen in zaken gaan tegenkomen."

Het doel is dat het NFI straks kan nagaan welk wapen is gebruikt bij een steekpartij, zodat de politie daarmee verder kan in het onderzoek. "Als iemand wordt neergestoken, blijven vaak heel kleine metaaldeeltjes en stukjes verf achter in het lichaam. Ieder type mes laat zijn eigen sporen na, die we nu kunnen vergelijken met de messen in onze database", aldus Zoon. "In de toekomst kunnen we bepaalde type messen of versieringen misschien wel linken aan specifieke groeperingen."

'Rambo-messen'

De afgelopen twee jaar zijn er 900 in beslag genomen messen uit Oost-Nederland opgenomen in de databank. De onderzoekers zijn geschrokken van de hoeveelheid en grootte van de messen. "Het zijn bijvoorbeeld messen met zaagkartels, kap- en zogenoemde Rambo-messen." De kans op ernstig letsel bij gebruik hiervan is groot. "Dit zijn geen messen die je in de keukenla aantreft."

Het NFI overweegt nog om ook andere delen van Nederland te betrekken.

355 minderjarigen opgepakt

Vorig jaar vonden er zeker 70 steekincidenten plaats waarbij minderjarigen waren betrokken, aldus persbureau ANP. Precieze cijfers zijn er niet, maar volgens de politie is er sprake van een flinke toename. Waar er in 2019 nog 33 minderjarigen met een mes op zak werden aangehouden, waren dat er afgelopen jaar 355.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie