Up 2 Date

TikTok krijgt boete van €750.000 wegens privacyschending kinderen

foto: phBodrova / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. TikTok krijgt boete van €750.000 wegens privacyschending kinderen

TikTok moet aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een van de hoogste boetes ooit betalen. De populaire app moet voor straf een bedrag van 750.000 euro betalen, omdat er privacy van jonge kinderen geschonden zou zijn. Volgens AP maakte TikTok niet op een begrijpelijke manier duidelijk wat er met hun persoonsgegevens gebeurt.

Alleen in het Engels

Hoe TikTok je gegevens verzamelt en bewaart en wat daar vervolgens mee gebeurt, stond in de app tussen 25 mei 2018 en 28 juli 2020 alleen in het Engels uitgelegd. Dat is niet duidelijk genoeg voor kinderen en volgens AP in strijd met de Europese privacywet. Kinderen worden in die wet extra beschermd, omdat ze een kwetsbare groep zijn die zich minder bewust is van de gevolgen van het delen van gegevens met een app.

Dat is duidelijk geworden uit een onderzoek dat AP vorig jaar startte. Er waren namelijk al langer zorgen over de privacy van TikTokkers, onder wie veel kinderen. De resultaten werden vorig jaar oktober gedeeld. TikTok deed toen verschillende aanpassingen, maar toch volgt nu deze boete. Verdere stappen zullen gezet moeten worden door de toezichthouder in Ierland, het land waar TikTok zich ondertussen heeft gevestigd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schadeclaim

De Consumentenbond en stichting Take Back Your Privacy beschuldigden TikTok vorige maand nog van het schenden van de privacy van 1,2 tot 1,6 miljoen kinderen. Zij eisen daarom een schadevergoeding van 1,5 miljard euro. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, zei daarover toen in een verklaring:

"Het bedrijf verdient honderden miljoenen per jaar over de rug van kinderen. En dat terwijl de privacywet juist voorschrijft dat kinderen extra beschermd zouden moeten worden. Maar daar heeft TikTok lak aan. Het verzamelt stiekem toch allerlei privé-gegevens van kinderen en gebruikt die voor advertenties, waar het bakken met geld mee verdient. TikTok heeft kinderen tot een product gemaakt."

Bezwaar

TikTok gaat niet akkoord met de boete en maakt bezwaar. "Ons privacybeleid en een kortere, meer toegankelijke versie voor onze jongere gebruikers, die sinds juli 2020 in het Nederlands beschikbaar is, is door de Autoriteit Persoonsgegevens geaccepteerd als de oplossing van deze kwestie", luidt hun verklaring.

Tips

Hoewel het verstandig is om te doen, lees je misschien lang niet altijd de privacyverklaring door wanneer je een app op je telefoon installeert. Wil je toch weten wat er met jouw gegevens gebeurt en hoe je het verzamelen van jouw info enigzins kan beperken? NOS Stories deed hier vorig jaar onderzoek naar en gaf een paar handige tips.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie