Up 2 Date

Vrouwen klagen Texas aan wegens weigeren abortus

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vrouwen klagen Texas aan wegens weigeren abortus

De Amerikaanse staat Texas wordt aangeklaagd door vijf vrouwen. Zij konden geen abortus ondergaan terwijl er wel medische noodzaak voor was. Dit melden verschillende Amerikaanse media.

Verbod

In juni vorig jaar werd na vijf decennia het landelijk recht op abortus geschrapt door het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Alle vijftig staten in de VS kunnen daardoor zelf bepalen of zij abortus toestaan. In minstens dertien staten is abortus verboden. Uitzonderingen zijn bijna overal toegestaan wanneer er grote risico's zijn voor de moeder. In Texas geldt een van de strengste abortuswetten van het land. Artsen vrezen voor hoge boetes en een celstraf van 99 jaar wanneer zij abortus uitvoeren.

Eerste zaak

Het is de eerste zaak die zwangere personen zelf aanspannen tegen de anti-abortuswetten, sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof vorig jaar. Dit meldt pro-choice-organisatie Center for reproductive rights. Zij staan de vrouwen bij in de zaak. De intentie van de vrouwen is overigens niet om de abortuswet van tafel te halen. Zij willen enkel dat de rechter bevestigt dat abortus in uitzonderlijke medische situaties is toegestaan.

Abortus geweigerd

Een van de vrouwen die de staat Texas aanklaagt, is de 35e-jarige Amanda Zurawski. De New York Times schrijft dat zij begin 2022 zwanger raakte na achttien maanden van vruchtbaarheidsbehandelingen. Na zeventien weken zwangerschap kreeg ze te horen dat ze complicaties had waardoor haar foetus het niet zou overleven. Artsen vertelden haar dat ze alleen abortus kon krijgen wanneer het hart van de foetus niet meer zou kloppen of wanneer zij zelf ziek zou worden. Zelfs toen haar vliezen braken werd abortus geweigerd. Toen zij een paar dagen later hoge koorts kreeg, constateerden de artsen een bloedinfectie waardoor ze in levensgevaar verkeerde. Pas vanaf dat moment grepen de artsen in. Zurawski heeft door het incident lichamelijke schade opgelopen. Zo werkt een van haar eileiders niet meer.

Texas Right to Life

Anti-abortusorganisatie Texas Right to Life zegt in een reactie dat de artsen van deze vrouwen niet hadden hoeven wachten. De wet zou niet vereisen dat artsen pas abortus mogen uitvoeren wanneer een vrouw haar leven dreigt te verliezen. De vrouwen eisen meer duidelijkheid over de anti-abortuswet, voor zowel zwangere personen als voor artsen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie