Up 2 Date

Explosies in 2023 even vaak als heel 2022, opvallend veel jonge verdachten betrokken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Explosies in 2023 even vaak als heel 2022, opvallend veel jonge verdachten betrokken

De politie telt dit jaar al bijna 250 aanslagen op huizen en andere doelwitten, met name in Amsterdam en Rotterdam maar ook in andere delen van het land. Dat zijn nu al meer explosies dan in heel 2022.

Explosies

Ook vannacht was er weer een incident in Rotterdam, waar een woning werd beschoten nadat er gisteren al een explosief was afgegaan. De aanslagen hebben meestal te maken met drugshandel. De verdachten die zijn opgepakt, zijn vaak jong. Dit blijkt uit een analyse van het Landelijk Forensisch Coördinatie Team, dat alle incidenten registreert en de achtergronden onderzoekt. Uit de gegevens, die de politie op aanvraag van de NOS heeft verstrekt, blijkt dat er tot juli dit jaar alleen al 162 woningen zijn getroffen door een explosie of een poging daartoe. De politie verwacht dat het totaal aantal aanslagen dit jaar twee keer zo hoog uitvalt als vorig jaar.

Minderjarig

Van de verdachten die in een paar maanden tijd werden opgepakt voor zware geweldsdelicten, zoals explosies en schietpartijen, blijkt twee derde jonger dan 23 jaar te zijn. Eén op de tien verdachten is zelfs minderjarig. In Rotterdam blijkt dat zelfs meer dan een kwart van de verdachten van explosies minderjarig is. De jongste verdachten die zijn opgepakt, waren pas 14 en 15 jaar oud. De stad wordt hard getroffen door een golf van explosies, maar tot nu toe heeft de politie al 72 arrestaties verricht. Het blijkt dat veel van de verdachten uit Rotterdam en omgeving komen, en dus dicht bij huis aanslagen plegen.

Drugs

Uit de analyse van de incidenten vanaf het najaar van 2022 blijkt dat de meeste aanslagen waarschijnlijk te maken hebben met drugshandel. Soms gaat het om onbetaalde schulden of gestolen drugs. Er wordt vaak extreem geweld gebruikt, zoals explosies bij huizen, schietpartijen en ontvoeringen. De meest gebruikte manier om druk uit te oefenen is door een vuurwerkbom voor de deur te plaatsen, omdat dit snel en gemakkelijk te doen is. Volgens de politie lijken de aanslagen niet bedoeld te zijn om mensen te verwonden, maar om een boodschap over te brengen.

Ster advertentie
Ster advertentie